Rok 2021 bude klíčový pro DAB+ ve Francii

17. květen 2021

Francie letos slaví 100 let od prvního rozhlasového vysílání z Eiffelovy věže a 40 let od zahájení vysílání v pásmu FM. Podle nového vedoucího pracovní skupiny Francouzské rady pro audiovizuální vysílání CSA pro rozhlas a zvuk Hervého Godechota je DAB+ vstupenkou rozhlasu do 21. století.

Hervé Godechot, který byl na začátku roku jmenován na místo Nicolase Curiena, znovu zdůraznil klíčovou roli, kterou DAB+ hraje pro budoucnost rozhlasového průmyslu ve Francii, a hodnotu, kterou vytvoří. Ve Francii je nyní v DAB+ 353 služeb, které jsou rozděleny mezi 73 multiplexů - 20 veřejnoprávních a 333 soukromých - a přibližně 30 % obyvatel je nyní pokryto příjmem DAB+, přičemž každá pátá soukromá stanice je dostupná pouze v DAB+.

Čtěte také

Národní spuštění DAB+

Letos v létě budou ve Francii spuštěny dva multiplexy s 12, resp. 13 stanicemi. Bylo již určeno 25 vysílatelů, kteří byli vybráni pro celostátní vysílání v DAB+, a jsou mezi nimi hlavní veřejnoprávní a soukromí vysílatelé z celé země a tři nové služby.

První etapa celostátního vysílání má pokrýt dálnice v kontinentální Francii, ve francouzštině často označované jako „metropolitní Francie", počínaje dálnicemi mezi dvěma největšími městy země, Paříží a Marseille, přes Lyon.

Čtěte také

Regionální spuštění v roce 2021 a později

Strategie CSA zavádění DAB+ „uzlů a oblouků“, která zahrnuje pokračující regionální zavádění vedle spouštění celostátních služeb, má za cíl dosáhnout do konce roku 2022 pokrytí populace až na 40 %.

Letos v létě budou služby DAB+ spuštěny ve městech Dijon, Avignon a Toulon, do konce roku bude dokončeno spuštění ve městech Annecy, Grenoble, Chambery, Annemasse a Saint-Étienne a další regionální spuštění proběhnou na začátku roku 2022.

V dubnu doplní 13 nových stanic DAB+ stávající služby DAB+ v regionu Velké Paříže a nové stanice budou spuštěny také v dalších klíčových městech po celé zemi včetně Marseille a Nice. Oslava rozhlasu Fête de la Radio se bude konat od 31. května.

Autorem textu je Mezinárodní oddělení Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související