Rokycanský boj proti supermarketu

30. leden 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Proti výstavbě nového supermarketu se bouří obyvatelé Rokycan na Plzeňsku. Považují další stavbu obchodního domu ve městě za zbytečnou. Obavu také projevují drobní živnostníci a ochránci přírody. V místě plánované stavby totiž rostly vzácné stromy, které měly podle jejich návrhu získat statut chráněných dřevin. Kdyby se tomu tak stalo, zákon o ochraně přírody by pak jakoukoliv stavební aktivitu na místě znemožnil. Teď už je situace trochu jiná. Neznámý pachatel stromy zničil a chráněné duby vzaly za své.

V Rokycanech už dva obchodní domy stojí. Jejich hospodářské výsledky jsou dobré, a tak radní doporučili stavbu dalšího supermarketu.

Oldřich Kožíšek: Pro okresní město a spádové město celého okresu si myslím, že tři markety, že není žádný velký objem a navíc si myslím, že občané jezdí až do Plzně do Tesca, že by mohli jezdit tady, do rokycanské firmy.

Obhajuje svůj postoj starosta Rokycan Oldřich Kožíšek. Všichni občané města však jeho názor nesdílí. Podle odpůrců je to další krok směřující k zániku malých živnostníků a prodejen ve městě.

Občané: My tu potřebujeme jiné věci. Tam by byl příhodný autosalón nebo cokoliv jiného, ale ne tento market. Tento market zničí úplně to centrum a všichni z Rokycan budou chodit pěšky i pro ty rohlíky až do toho marketu.

Nový supermarket by měl stát na soukromém pozemku. Ten podle původního územního plánu nebyl určen pro tento způsob podnikání. Právě proto zastupitelé územní plán změnili a otevřeli tak prostor pro stavbu obchodního domu.

Hana Jakoubková: Podle plánu bychom měli mít pod okny ložnice nákladovou rampu.

Co by to znamenalo?

Hana Jakoubková: Hluk, hrozný hluk, smrad od aut, nedovedu si to prostě představit, bude to strašné.

Stěžuje si Hana Jakoubková, která bydlí v těsném sousedství navrhovaného supermarketu. Každý územní plán musí brát v potaz zdraví obyvatel a ochranu životního prostředí. Na místě plánované stavby stojí, lépe řečeno stálo, několik vzácných stromů. Neznámý pachatel je před několika týdny bez povolení pokácel. Podle ochránce přírody Karla Teršmana je to v přímé souvislosti s výstavbou obchodního domu.

Karel Teršman: Dva duby pyramidální, průměr kmene 1 metr, měly být vyhlášeny za skupinu památných stromů, takže tam to bylo celkem docela jednoznačné, že buď tam budou duby nebo tam bude supermarket.

Policie zatím případ šetří a hledá pachatele. Nejvyšší možný trest pro viníka je pokuta 50 000 Kč.

Josef Sevczik: Já jsem zvědavý na výsledky šetření policie, jak dopadne, kdo ty stromy pokácel, jestli to je přímo ve vztahu s tím eventuálním zájemcem. Já osobně si myslím, že pokud to ve vztahu bylo, tak to té firmě výrazně uškodilo nejenom psychologicky pro obyvatele, ale poškodilo je to i při projednávání.

Vysvětluje své stanovisko člen zastupitelstva Josef Sevczik. O dalším osudu supermarketu budou s konečnou platností rozhodovat zastupitelé města Rokycan. Občané mohou podle zákona zasílat své připomínky na rokycanskou radnici do 22. února.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu