Rokycany vyzývají dárce krve k výměně parkovacích karet

8. říjen 2018 11:30
Zprávy

Jasné důkazy o zneužívání parkovacích karet pro dárce krve město nemá, přesto se rozhodlo na začátku roku pro výměnu těch starých.  I když to dárci nestačili, město ani městská policie je za to trestat nebude. Alespoň prozatím.

Nové bonusové parkovací karty budou mít několik ochranných prvků, fotografii dárce a především omezenou platnost na pět let. Možné zneužívání parkovacích karet ale nebyl podle Blanky Kohoutové ze sociálního odboru v Rokycanech jediný problém. Tím dalším se postupem času ukázal být i nedostatek parkovacích míst.

Parkovací karty začalo město dárcům vydávat od roku 2004. Město ale neví, kolik přesně karet vydalo. Aktuální údaje má jen za letošní rok, kdy zatím bylo vyměněno zhruba 780 parkovacích karet.

„Pokud by výměnu někdo nestihl, není problém přijít na sociální odbor městského úřadu v Rokycanech a karta mu bude vyměněna. Potřebuje s sebou pouze doklad o počtu odběrů krve a fotografii,“ upřesnila pracovnice odboru.

Jediným kontrolorem karet dárců je v Rokycanech městská policie. „Parkovací karty pro dárce krve jsme kontrolovali i dříve. Nechystáme ani žádné zvláštní akce. Jediná změna, která nastala, je v půlroce, kdy si dárci museli vyměnit kartu. Už víme, že většina dárců si parkovací kartu vyměnit nedošla. Neřešíme to jako problém, pouze upozorňujeme na nutnost dojít si kartu vyměnit. Poprvé situaci řešíme bez pokut, pokud bychom někoho ovšem upozorňovali opakovaně, byla by už situace jiná,“ popsal velitel městské policie v Rokycanech Petr Wolhmut.

Ani s kartou nelze zaparkovat v Rokycanech kdekoliv

Majitelé parkovacích karet pro dárce krve ovšem nemůžou nechat bezplatně zaparkované auto kdekoliv, jak vysvětlil Petr Wolhmut: „Ve městě je pět velkých placených parkovišť. Dvě z toho jsou na centrálním Masarykově náměstí, kde ale musí platit úplně všichni, včetně těch, kteří mají předplacené parkovací karty, dárci krve i vozidla mající kartu ZTP nebo ZTP/P.“

Kromě parkovacích karet pro dárce kontrolují městští strážníci i ostatní bonusové parkovací karty. Například i u průkazů ZTP řeší policie pokusy o zneužívání. Podle jejího velitele je to ale spíše ve smyslu, že auto s tímto označením neveze postiženého člověka, a i přesto čerpá výhod, které karta umožňuje.

„Další karty, které se vydávají, jsou parkovací karty s předplatným na celý rok, které ale mají už tolik ochranných prvků, že ke zneužívání nedochází,“ uzavřel Petr Wolhmut.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio