Rolling Stones: Route 66

17. prosinec 2022

Člen skupiny Rolling Stones kytarista Keith Richards oslaví v příštím roce kulatou osmdesátku. To je sice požehnaný věk, ale u muzikantů se to zas tak nebere. 

Existuje tvrzení, že faktickou vůdčí osobností proslulé skupiny Rolling Stones je kytarista Keith Richards. Sami členové kapely se nechali slyšet, že ten kdo udával rytmus a atmosféru písničkám je skoro vždy bubeník, u Stonů ovšem všechny táhne právě Richards. Historka o tom, jak se ve vlaku na cestě do Londýna setkal s Mickem Jaggerem, který měl pod paží desky Muddyho Waterse a rokenrolového veterána Chucka Berryho je všeobecně známá. Obě LP pocházely z katalogu vydavatelství Chess, které v Chicagu založili polští emigranti a specializovali se na blues, jazz a rokenrol. A to byla právě muzika, kterou Richards a Jagger zbožňovali, a která je provázela po celou kariéru.

Když v šedesátém čtvrtém roce navštívili Rolling Stones poprvé Ameriku, nikdo je tam v podstatě neznal. Nejsvětlejším bodem celého turné se tak stala právě návštěva studia Chess v Chicagu, ve kterém natáčely největší hvězdy černošské muziky. Natočili zde během dvou dnů čtrnáct písniček, mezi nimi i hit Its All Over Now, se kterým se Stones poprvé dostali na první místo v hitparádě. Richards v mládí svým zaujetím pro kytaru nenadchl svého otce, který byl znám jako jazzový nadšenec. Dnes je ale Keith Richards považován za výborného skladatele a za jednoho z nejlepších kytaristů na světě. Jeho nástroj, si můžeme poslechnou i ve skladbě Route 66.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio