Roman Ludva: Rybník

27. říjen 2020

Rozhlasová hra na pomezí dokumentu a dramatu natočená podle skutečné události. Příběh o české rovnoprávnosti a nerovných bojích za vodní hladinu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Petr Forman, Stanislav Šárský, Vladimír Krátký, Cyril Drozda, Robert Mikluš a další
Dramaturgie: Kristina Žantovská
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: 2016
Natočeno v Českém rozhlase Olomouc.

Rozhlasovou hru Rybník napsal Roman Ludva podle skutečné události, kterou prožil a prožívá jeden soukromník z Moravy. Na počátku tohoto příběhu byla touha splnit si dávný sen – koupit rybník, vysadit v něm ryby, postavit na břehu restauraci pro přátele a kolemjdoucí. Po více než dvaceti letech je ovšem tento majitel rybníka v prazvláštní situaci – dosud nevylovil jedinou rybu a musí přihlížet, jak na jeho pozemku hospodaří jiní.

Jeden dramatický osud se tak stává zároveň svědectvím o stavu české společnosti. Ve hře se prolínají dvě linie: dramatická (předepsaná autorem), po které se odvíjí výše popsaný příběh, a linie dokumentární, ve které slyšíme názory skutečného protagonisty příběhu, či právníka, který jej při několika soudních líčeních zastupoval.

Některé scény této této doku-dramatické rozhlasové hry režisér Tomáš Soldán se svým týmem natáčel v reálných prostředích, mimo jiné u skutečného rybníka, kolem něhož se celý příběh točí.

autoři: Kristina Žantovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura , Tomáš Soldán
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.