Rondel z doby kamenné, starší než známý britský Stonehenge, objevili archeologové v Kralupech nad Vltavou přímo pod náměstím

10. březen 2023 17:00

Archeologové našli při průzkumu podloží Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou rondel starší než známý britský Stonehenge. Objevili také mnoho předmětů z mladší doby kamenné a bronzové. Mezi nimi například zlatý šperk a keramiku. A měla by tam být zřejmě i neznámá středověká místnost.

Archeologové pracují na náměstí Palackého na ploše, která je velká přibližně 30 x 40 metrů. Na práce dohlíží vedoucí technik archeologického průzkumu Josef Mašek, který popisuje část odkrytého prostoru:

„Tento středověký sklep jsme našli pod mladší zástavbou, která byla zničena na konci roku 1945 při náletu. Našli jsme ho po odstranění trosek. Je to výjimečný nález. Vidíte, jaké má obrovské rozměry.“

Nad dnem sklepa se nachází obrovský překlad. „To před námi, co vidíme na konci té chodby, je náběh klenby. To ještě bohužel nemáme vykopáno. Takže tady na nás zatím čeká tajemství. Zatím vám neřeknu, co tam nalezneme, ale není zcela vyloučeno, že tam budou vstupní dveře do nějaké prostory,“ doplňuje Mašek.

Řadu nalezených předmětů má šéf vykopávek už ve své kanceláři. Jsou mezi nimi například části keramiky kultury s vypíchanou keramikou. Jedná se o vůbec nejstarší nálezy z tohoto místa. Pocházejí neolitu neboli z mladší doby kamenné a jejich stáří je 6500 a více let před dneškem. Další nálezy jsou z doby bronzové, z únětické a knovízské kultury.

České Stonehenge

"Tím posledním nálezem, poměrně významným, je neolitický rondel ze čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem s jedním příkopem a dvěma palisádami, ze kterého máme pouze severní bránu. Obvykle se laikům připodobňuje ke Stonehenge, což je taky kruhový areál. Akorát ty naše jsou o něco starší a neobsahují stavby z kamene, byly z dřeva a hlíny," přidává podrobnosti k výzkumu archeolog Milan Kuchařík.

Mezi dalšími nálezy je i osídlení ze starší doby bronzové, včetně pohřebiště s jedenácti kostrovými hroby, které obsahovalo drobné bronzové šperky, několik nádob a zlatou záušnici v průměru asi jednoho cm.

Až archeologové průzkum naleziště na náměstí v Kralupech nad Vltavou ukončí, budou na tomto místě postaveny byty a komerční prostory.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio