Ropovod Družba je pro nás klíčový. Není třeba si nalhávat, že na něm nejsme závislí, míní ekonom Rod

2. únor 2023

Už tuto neděli se zastaví vývoz ropných produktů z Ruska do Evropy. Podle analytiků se jedná o zásadní restrikci, která dopadne na ruský ropný průmysl daleko víc než už téměř dva měsíce platné embargo na vývoz surové ropy. Velký dopad to bude mít i na evropské státy, které se na zásadní výpadek především dovozu nafty musely připravit. Jak se Evropa připravila? Co se změní v Rusku a zdraží se nafta u čerpacích stanic?

Čtěte také

Evropské země se už několik měsíců připravují na nové embargo, a dokonce nakupují ruskou naftu ve velkém, aby měly dostatečné zásoby. Například jen v prosinci dovezly podle serveru Politico z Ruska na 8,2 milionu tun nafty. Zásobníky jsou naplněny takřka na maximální kapacitu a jsou uzavírány smlouvy s dalšími exportéry paliv.

Podle Václava Bartušky, vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost, by se ale ceny nafty u tuzemských prodejců nemusely výrazně lišit. Česku by totiž mělo pomoci i to, že je napojeno na ropovod Družba, kterého se sankce netýkají. Například ale taková Commerzbank a její analytici varují, že by cena nafty u českých čerpacích stanic mohla prudce vzrůst, protože silný cenový tlak se projeví na celém již napjatém trhu EU.

Není důvod zvyšování cen ropy

Jak ale uvádí ekonom Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz a také člen Národní ekonomické rady vlády, obě strany mají relevantní argumenty. Sám ale zásadní zvýšení ceny nafty neočekává.

Čtěte také

„Mohou být tlaky na růst ceny, ale nečekám je nějak závratné, a to z několika důvodů. Mírná zima umožnila nechat plné zásobníky. Druhým důvodem je, že subjekty se předzásobují ruskými produkty a nejedná se o šok. Navíc je ruská ropa levná. Spadla totiž pod cenový strop 60 dolarů a odběratelé Ruska velmi tvrdě vyžadují slevy,“ vysvětluje Rod.

Podle Roda trh ale také uklidňuje to, že evropské státy uzavírají nová strategická partnerství na dlouhou dobu se zeměmi Blízkého východu, USA nebo Indií, což omezuje šoky, které mají velkou cenotvorbu. Krom toho, nám ale pomáhá i silná koruna.

Mezi globální efekty patří politika Ruska, jehož ekonomika je v problémech a export se jim nedaří nahrazovat novými odbytišti.
Aleš Rod

„Nezapomeňme, že v září minulého roku dolar stál 25,50, dnes stojí 21,80, což je významná změna vzhledem k tomu, že ropa a ropné produkty jsou kótované v dolarech, tak se to pozitivně promítá do našich cen. Je pro nás ale samozřejmě klíčové, aby tekl ropovod Družba. Není třeba si nalhávat, že na něm nejsme závislí,“ míní Rod.

Možnost stopnutí dodávek od Slovnaftu?

Slovnaft je rafinérie, která zpracovává ropu právě z ropovodu Družba a dodává ji do Evropy včetně Česka. Český trh by pro ni ovšem mohl být příliš malý. Rod se ale neobává, že by firma své dodávky pro Česko stopla a začala ji dovážet jinam.

„Slovnaft tu má vlastní čerpací stanice, takže v zájmu je, aby byl ten trh saturován. Navíc výjimky ze sankcí umožňují exportovat ruskou ropu do zemí, které tu výjimku mají, to znamená do ČR. ČR je tedy přirozeným trhem pro všechny země, které jsou na ropovodu Družba, aby tam případné přebytky mohly dodávat a aby případně z ropy z ropovodu Adria vyráběly pro jiné trhy než pro ty, které jsou na seznamu výjimek,“ říká Rod.

Čtěte také

Důležité podle něj navíc je, rozdělit dané efekty na dvě skupiny, a to na globální a na lokální.

„Mezi globální efekty patří politika Ruska, jehož ekonomika je v problémech a export se jim nedaří nahrazovat novými odbytišti. Je to také poptávka po ropě a ropných derivátech. Čína se probouzí po covidu a ona bude zřejmě ten hlavní segment, který bude určovat poptávku na globálním trhu, který když se potká s klasickým jarním standardním oživením, tak to může způsobit efekt na růst cen,“ dodává Rod.

 Poslechněte si celý pořad Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , vkry
Spustit audio

Související