Rostoucí ceny benzínu a nafty netrápí jen běžné spotřebitele, ale nepříjemné jsou i pro policisty

6. červen 2022

Nárůst ceny pohonných hmot a energií se nevyhýbá ani městské nebo obecní policii. Strážníci potřebují být při své práci mobilní a jízdy autem mohou jen těžko škrtnout. Například v Hradci Králové odhadli, že za letošní rok projezdí v benzínu a naftě o milion korun víc než loni a požádali město o navýšení rozpočtu.

Čtěte také

„Odhadli jsme kilometrový proběh všech vozidel do konce letošního roku, máme tam sice drobnou rezervu, ale nevíme, kolik akcí a výjezdů ještě budeme muset absolvovat,“ říká ředitel Městské policie v Hradci Králové Miroslav Hloušek s tím, že požadovaný milion korun na navýšení nákladů hradečtí strážníci od města dostanou - už to ostatně také schválili zastupitelé.

Právě krajské město je jedním z prvních, kde nárůst cen pohonných hmot a tím pádem vyšší náklady na provoz městské policie spočítali a vyřešili. Další města zatím k takovým krokům nesahají. Jsou ale připravená situaci řešit v případě potřeby, to je případ třeba Jičína, Hořic a dalších měst.

Čtěte také

V Trutnově by samozřejmě také peníze přidali, pokud by to bylo potřeba, ale strážníci se tam pokoušejí podle mluvčí města Michaely Dědkové i šetřit. „Strážníci absolvují mnohem více pěších pochůzek, dále ke stávajícím dvěma elektrokolům přikoupí další dvě kola, aby mohli také provádět více cyklohlídek.“

V Královéhradeckém kraji ale existují i města, ve kterých se strážníků výrazné zdražení pohonných hmot tolik netýká. Například v Novém Bydžově si libují, že už před nějakou dobou začali jezdit na plyn, který zdražuje méně a nárůst nákladů se podle starosty Pavla Loudy dá očekávat maximálně v desetitisících korun za rok.

Čtěte také

Nebo v Hostinném na Trutnovsku, kde městská policie ani auto nemá a strážníci jezdí jen na kole nebo chodí pěšky. Rostoucí náklady se mohou projevit i na případných škrtech v investicích. Ne v Hradci Králové, tam chtějí ještě do léta vypsat soutěž na stovku nových osobních kamer za skoro tři čtvrtě milionu korun.

„Kamery dosluhují, začaly být problémy nejen se zdroji, ale jde už o technicky překonané zařízení. Chtěli bychom pro strážníky teď vybrat zase modernější kamery, které už mají třeba strážníci v jiných statutárních městech, ale i státní policie,“ vysvětluje ředitel Miroslav Hloušek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související