Rovné šance u nás nejsou, ale nepodceňoval bych úsilí a vůli uspět, říká analytik Václav Korbel

16. červen 2022
Finančák

Někdo se narodí dobře zajištěným, vysokoškolsky vzdělaným rodičům, a navíc v bohatém regionu. Další takový start do života nemá. Jak se poprat s nerovnými šancemi získat dobré vzdělání a uspokojivý plat?

Do nového Finančáku si Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec pozvali analytika Václava Korbela z výzkumné instituce PAQ Research, která se zabývá mimo jiné právě přístupem českých obyvatel ke vzdělání a mapuje vzdělávací problémy a nerovnosti českých žáků.

Václav Korbel

Podle Korbela je právě kvalitní vzdělání tou nejzásadnější cestou, jak sociální šance ve společnosti narovnat. Zároveň zdůrazňuje důležitost osobnostního nastavení, kterému se v odborné terminologii říká „growth mindset“ a zjednodušeně řečeno vyjadřuje vůli člověka překonávat překážky, odolávat stresu, učit se z chyb a snahu na sobě pracovat.

„Chybu často dělají rodiče a učitelé, kteří nám říkají, že něco nedokážeme a nejsme v něčem dobří,” zmiňuje odborník.

Jakou roli hraje v přístupu ke vzdělání místo narození nebo etnicita? A co může pro narovnání šancí udělat vláda? Poslechněte si Finančák na téma sociální nerovnost s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a Václavem Korbelem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.