Rozdíl mezi pojmy „krádež“ a „loupež“

10. leden 2020

Trestní zákoník rozlišuje loupež a krádež. Tentýž trestní zákoník zároveň uvádí trestný čin krádeže vloupáním, což je případ události v Drážďanech.

Dobrý den, pane doktore, ombudsmane Českého rozhlasu.

Před několika dny jsem poslouchal zprávy ČRo+ a ten mě "nezklamal". Jistý zpravodaj popisoval, jak zloději vykradli klenotnici v Drážďanech a bez uzardění (tím si nejsem jist, jeho tvář jsem neviděl) záhy udělal ze zlodějů lupiče a z krádeže loupež. Ten zpravodaj trpí nějakou duševní poruchou? A dnes ráno, opět z ČRo+, sdělení, že pachateli té krádeže jsou zatím neznámí lupiči. Český rozhlas zaměstnává absolventy zvláštní školy? Je nad jejich duševní možnosti pochopit, že krádež a loupež či zloděj a lupič nejsou synonyma? Že tyto trestné činy výrazně rozlišuje i trestní právo? Vždyť rozdíl mezi zlodějem a lupičem musí pochopit i žák základní školy, pokud jeho rozum není zatemněn zprávami ČRo.

P.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

máte pravdu, že trestní zákoník rozlišuje loupež a krádež. Tentýž trestní zákoník zároveň uvádí trestný čin krádeže vloupáním, což je případ události v Drážďanech, kterou zmiňujete. Je zároveň pravda, že pojmy krádeže vloupáním a loupeže bývají v běžné komunikaci zaměňovány, a stejně tak bývá zaměňováno označení pachatelů takových trestných činů. Plyne to ze spojení faktu odcizení věci a faktu užití násilí při odcizení věci, i když toto násilí nebylo uplatněno vůči fyzické osobě. Na rozdíly v trestněprávní kvalifikaci upozorním Oddělení vzdělávání ČRo.

Ohrazuji se proti stylu Vašeho dopisu, v němž pracovníky Českého rozhlasu dehonestujete. Nepřesné označení trestného činu ve funkčním publicistickém stylu nezakládá právo označovat tyto pracovníky za absolventy zvláštní školy a osoby trpící duševní poruchou.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio