Rozebrané hrázi vrátili korunu. Pastvinská přehrada bude od prosince zase otevřená

15. září 2022 11:11

Koruna hráze přehrady Pastviny na Orlickoústecku je uzavřená víc než rok. Nedostanou se na ni vozidla ani návštěvníci. Povodí Labe začalo s rozsáhlou opravou loni v červnu, teď se práce chýlí ke konci.

Hráz pastvinské přehrady byla postavená před víc než 80 lety, a od té doby nebyly velké opravy potřeba. Před několika lety ale do hráze začala zatékat dešťová voda. „Hlavním důvodem oprav byl špatný stav izolací a betonových konstrukcí. Takže nám do hráze zatékalo, a ta voda, mráz a změny počasí pomalu konstrukci ničily,“ říká hrázný Zdeněk Dvořák. Druhou věcí pak byla vozovka a chodníky přímo nahoře na hrázi, které za víc než 80 let nedoznaly změn a současným standardům nevyhovovaly.

Rozdíl poznají návštěvníci okamžitě. Na hrázi totiž nově bude dvouproudová vozovka, chodníky budou širší, nová budou zábradlí i osvětlení. „Byly tam poměrně úzké chodníky a na to, jak je ta přehrada v současné době, zejména v letní době, navštěvovaná, tak tam docházelo k potenciálně nebezpečným situacím. Takže jsme se rozhodli jednou rekonstrukcí oba problémy – šířku vozovky i zatékání – vyřešit,“ vysvětlila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Prvorepublikový švih zůstává

Přesto se Povodí snažilo, aby se po opravách vzhled koruny hráze co nejvíc přiblížil původnímu vzhledu stavby ze 30. let minulého století: „Byl to hlavní cíl celého našeho snažení při opravách tohoto vodního díla. Respektujeme dobu výstavby, což byla první republika a rádi bychom ráz té historické stavby zachovali,“ dodává hrázný Zdeněk Dvořák. Na vozovce tak budou opět žulové kostky, chodníčky z betonu. Jiné ale bude zábradlí, protože jeho původní provedení už neplní dnešní bezpečnostní normy a požadavky.

Co se týká části pod vozovkou, tam žádné výraznější stavební změny nebudou. Zjednodušeně se dá říct, že dělníci korunu hráze rozebrali a znovu složili, zároveň vyspravili spáry a udělali nové hydroizolace.

Opravy by měly skončit nejpozději 30. listopadu letošního roku. Takže v příští letní sezóně se už návštěvníci a rekreanti opět na hráz dostanou. Práce státní podnik vyjdou na zhruba 60 milionů korun, dvě třetiny částky ale pokryje dotace od ministerstva zemědělství.

autor: Josef Ženatý

Související