Rozhlas zahrál pro Ukrajinu – benefiční koncert Českého rozhlasu na pomoc Ukrajině

14. březen 2022

Benefiční koncert Českého rozhlasu a jeho Symfonického orchestru se uskutečnil v pondělí 14. března v Rudolfinu. Pod taktovkou svého designovaného šéfdirigenta Petra Popelky uvedli hudebníci Dvořákovu Novosvětskou i díla ukrajinských autorů.

Záznam koncertu si můžete poslechnout na ČRo Vltava.

Hornista Radek Baborák přednesl sólo v Koncertu Reinholda Glièra a večer zahájila Elegie Valentyna Sylvestrova. Celý výtěžek bude věnován do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině. Dvořákovu síň prostoupila atmosféra solidarity a podpory ukrajinskému lidu.

Radek Baborák

Bezprostředně poté, co se do světa rozšířily zprávy o trestuhodné agresi, jíž čelí Ukrajina, jsme se pochopitelně i my, zaměstnanci Českého rozhlasu, zamýšleli nad možnými formami pomoci a podpory obyvatelům zkoušené země. Zatímco zpravodajci s velkým nasazením zajišťují pravdivé a objektivní informování veřejnosti o násilném a bezprecedentním aktu, hudebníci rozezní své nástroje ve skladbách, jež zřetelně symbolizují hluboké sympatie a soucítění", uvedl generální ředitel René Zavoral.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu a jeho designovaný šéfdirigent Petr Popelka pro tuto příležitost sestavili program kombinující hudbu ukrajinských a českých autorů. V úvodu večera zazněly hymny obou našich států v podání Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu. Dále jsme vyslechli Elegii od Valentyna Sylvestrova, nejvýznamnějšího žijícího skladatele Ukrajiny řazeného k postmoderně. Velkým zážitkem byl i Koncert pro lesní roh a orchestr od pozdně romantického ukrajinského autora Reinholda Glièra, v němž sólo zahrál interpret světového věhlasu Radek Baborák, a skvostným i vděčným završením večera byla Symfonie č. 9 Z Nového světa, kterou Antonín Dvořák zajistil české hudbě světovou proslulost.

Celý výtěžek ze vstupného bude věnován do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině. 

Ceny vstupenek se pohybují v rozpětí 300 až 5.000 Kč
Všichni interpreti vystupují bez nároku na honorář.

PROGRAM

Valentyn Sylvestrov
Elegie
Reinhold Glière
Koncert pro lesní roh a orchestr B dur, op. 91
Antonín Dvořák
Symfonie č. 9 e moll, op. 95 Z Nového světa

Petr Popelka – dirigent
Radek Baborák – lesní roh
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Dětský pěvecký sbor Českého Rozhlasu
Věra Hrdinková – sbormistryně

Vstupenky zakoupíte také v prodejně Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

autor: SOČR

CD SOČRu v e-shopu