Rozhlasové mikrofony na zimních olympijských hrách

4. únor 2022

Vydejte se s námi do archivu Českého rozhlasu na krátkou výpravu do historie zimních olympiád. Připomeneme si slavné i méně známé okamžiky, které jsme prožívali s našimi sportovci v dávné i docela blízké minulosti.

Historie rozhlasových přenosů ze zimních olympiád se začala psát již v meziválečném období. První sportovní reportáže byly natočeny v roce 1936 na IV. zimní olympiádě v Garmisch-Partenkirchenu. Z dějiště her, kde vedle vlajek s pěti olympijskými kruhy vlály i prapory s hákovými kříži, se dochoval vzácný zvukový snímek z finálového hokejového utkání mezi Československem a Anglií, které jsme 14. února 1936 prohráli 0:5.

Naším nejúspěšnějším zimním olympijským sportem je již po desítky let lední hokej. Snad právě proto se v archivu dochovalo nejvíce přenosů z hokejových zápasů. I další zvukový snímek nás zavede na kluziště. Tentokrát na IX. ZOH do Innsbrucku, odkud v roce 1964 přivezlo československé hokejové družstvo bronzovou medaili. Naše ukázka pochází z 8. února 1964, kdy naši hokejisté prohráli utkání se Švédskem na zimním stadionu Olympia v poměru 3:8.

V roce 1968 vybojoval na X. zimní olympiádě ve francouzském Grenoblu historicky první zlatou medaili pro Československo legendární skokan na lyžích Jiří Raška. Přímá reportáž ze skoků na středním můstku se bohužel nedochovala, a tak se musíme smířit pouze s velmi skoupým ohlášením z Rozhlasových novin z 11. února 1968 o tomto historickém okamžiku pro československý zimní sport.

Ledový palác v Grenoblu se stal 15. února 1968 svědkem senzační výhry československých hokejistů nad Sovětským svazem. Vstupujeme do poslední minuty zápasu, který jsme vyhráli 5:4.

Nedílnou součástí každé olympiády je slavnostní zahajovací ceremoniál. Půvabné zvukové obrázky z úvodního defilé z XI. zimních olympijských her v Sapporu zaslali ze „Země vycházejícího slunce“ redaktoři Stanislav Sigmund a Gabriel Zelenay.

Druhou zlatou medaili pro Československo vybojoval v roce 1972 na XI. ZOH v japonském Sapporu krasobruslař Ondrej Nepela. Bezprostředně po závodu s ním natočil náš sportovní reportér Gabriel Zelenay rozhovor, ve kterém Ondrej Nepela a jeho trenérka Hilda Múdra nesměle popisují své dojmy ze závodu.

V roce 1976 se po dvanácti letech opět vrátily zimní olympijské hry do Innsbrucku. O sportovních úspěších našich reprezentantů na XII. zimní olympiádě si můžete poslechnout v krátkém sportovním komentáři.

V 80. letech patřila mezi naše nejúspěšnější zimní sportovce běžkyně na lyžích Květa Jeriová, která získala bronzovou medaili v běhu na 5 km na XIII. olympiádě v Lake Placid. O čtyři roky později završila svoji sportovní kariéru ziskem dvou cenných kovů na XIV. ZOH v Sarajevu, odkud pochází další zvuková ukázka.

V roce 1988 hostilo třetí největší kanadské město Calgary XV. zimní olympijské hry. O medailovém úspěchu našich skokanů na lyžích Pavla Ploce a Jiřího Malce a také dalších sportovních událostech třetího olympijského dne reportují Aleš Procházka a Rudolf Gallo.

Petr Barna byl prvním krasobruslařem v dějinách zimních olympijských her, kterému se podařilo skočit čtverný odpíchnutý ritberger. Na XVI. olympiádě v Albertville v roce 1992 skončil na třetím místě. Takto hodnotil své olympijské vystoupení.

Nagano, dějiště XVIII. zimních olympijských her, se zapsalo zlatým písmem do našich sportovních dějin díky finálovému zápasu století mezi hokejovým výběrem České republiky a Ruska, které jsme porazili 1:0. Nejdůležitější okamžik zápasu i rozhovory s vybranými hokejisty, které snad není třeba představovat, si můžete poslechnout v krátké ukázce.

Sbírku medailových úspěchů z Nagana doplnila také stříbrem a bronzem Kateřina Neumannová. Přinášíme reportáž o jejím dojezdu do cíle v běhu na 5 km klasickým způsobem a její bezprostřední dojmy po skončení tohoto závodu.

V roce 2002 ozdobil Aleš Valenta trojitým saltem s pěti vruty závod v akrobatických skocích na lyžích na XIX. zimní olympiádě v Salt Lake City. Rozhovor s čerstvým olympijským vítězem připravil Miroslav Augustin.

Na XX. ZOH v Turíně v roce 2006 získala Česká republika celkem čtyři medaile. Královnou bílé stopy v závodě na 30 km se stala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Rychlobruslařský ovál na XXI. zimních olympijských hrách ve Vancouveru suverénně ovládla Martina Sáblíková ziskem dvou zlatých a jedné bronzové medaile. Své první olympijské zlato vybojovala v závodě na 3000 metrů 14. února 2010.

autor: Tomáš Bělohlávek
Spustit audio