Rozhlasový den otevřených dveří, Kreativ, Pestré vrstvy, Pojez Fest... Vyberte si z našich tipů

13. květen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší bohatou nabídkou.

Pátek

Prodejní výstava Kreativ – Ostrava
Ode dneška do neděle máte možnost zúčastnit se prodejní výstavy Kreativ, která opět nabídne originální tvorbu, handmade výrobky a workshopy pro děti i dospělé. Pravidelně se jí účastní okolo 100 vystavovatelů, kteří představují to nejlepší ze své tvorby.  Akce se koná v Ostravě na Černé louce.

Od sekáče k butiku – Ostrava, 15:00
K oslavě mezinárodního dne matek si ostravská Klubovna přichystala akci s názvem Od sekáče k butiku. Jedná se o módní přehlídku za účasti ostravských butiků a second handů pro všechny ženy bez ohledu na věk a míry. Show bude probíhat od 15 do 17 hodin.

Febiofest – Ostrava
Filmový festival Febiofest, který probíhá po celý týden v areálu Dolních Vítkovic, míří ke svému konci. V klubu Brick house se dnes uskuteční jeho slavnostní zakončení, a to za účasti filmových hvězd, tvůrců a známých osobností.

Květinový jarmark – Nový Jičín, od 8:00
Další novojičínský jarmark, tentokrát květinový, se uskuteční dnes od 8 do 17 hodin. Návštěvníkům nabídne kromě květin hrnkových a řezaných také sadbu květin, zeleniny a osiva, květinové dekorace, skalničky a proutěné zboží. Těšit se můžete i na potravinářské výrobky od regionálních dodavatelů.

Floria Kroměříž 2022

Majáles – Ostrava, od 15:00
Studentský Majáles Ostrava je po 3 letech zpět. Od 15 hodin si budete moct na Slezskoostravském hradě poslechnout 24 interpretů z Česka i zahraničí, kteří vystoupí na 4 hudebních scénách. Těšit se můžete na českého písničkáře Pokáče, kapely UDG, INEKAFE nebo skupinu N.O.H.A.

Výstava Krajiny podzemí – Ostrava, 16:00
V rámci festivalu Pestré vrstvy se vám představí i výstava Krajiny podzemí. Ta s úctou a respektem poznává a dokumentuje podzemí Ostravy. Štoly, protiletecké kryty nebo třeba podzemní technickou infrastrukturu. Vernisáž se koná dnes od 16 hodin na adrese Dědičná 2034.

Sobota 

Den otevřených dveří Českého rozhlasu Ostrava – Ostrava, od 10:00
Český rozhlas Ostrava se dnes otevírá posluchačům v rámci tradičního dne otevřených dveří. Program nabídne koncert písničkářky Kaczi s hosty, koncert Acustria Václava Fajfra, autogramiádu s Arturem Kubicou, výstavu starých rádií až po DAB, nahrávání vzkazů, airbrush tetování a fotokoutek. Přijďte, čekáme vás od 10 do 16 hodin!

Zveme vás na Den otevřených dveří v Českém rozhlase Ostrava

Gastrofestival Pojez Fest – Ostrava, od 9:00
Pilotní gastrofestival Pojez Fest je tady! Vydejte se do gastroměstečka v Dolní oblasti Vítkovic a zakousněte se do delikates od různých podniků.  Již od 9 hodin se můžete těšit na nabitý kulturní a doprovodný program, který večer završí koncert zpěvačky Debbi. 

Ukázky lidových řemesel – Hukvaldy, od 10:00
Na hradě Hukvaldy vám v sobotu mohou nabídnout ukázky tradičních lidových řemesel, a to od 10 do 16 hodin. Součástí budou prezentace studentů středních odborných škol a řemeslníků a také dobový doprovodný program. 

Benefice Spolu ruku v ruce – Ostrava, od 13:00
Kdo chce udělat dobrý skutek, ten by si neměl nechat ujít benefiční akci Spolu ruku v ruce, která v sobotu proběhne od 13 hodin v Trojhalí Karolina. Cílem akce je přiblížení života osob s postižením a neformálních pečujících, kteří v domácím prostředí pečují o blízkého člena rodiny s postižením. 

Otevírání pramenů – lázně Darkov, 14:00
V karvinských lázních Darkov proběhne od 14 do 19 hodin otevírání pramenů. Těšit se můžete na vystoupení ŠUBA DUBA BAND, Houslovou šou Jirky Erlebacha a Cimbalowici. Ratolesti mohou využít skákací hrad, kolotoč, malování na obličej či se zúčastnit soutěže s malou odměnou.

Staré Lázně Darkov u řeky Olše oplývají nefalšovaným lázeňským kouzlem.Na snímku je památkově chráněný Společenský dům

Otevřené památky – Krnov
Den otevřených památek láká v Krnově na spoustu zajímavých míst. Kromě muzea ve Flemmichově vile třeba na komentovanou prohlídku kostela sv. Ducha s poslechem krnovských varhan, na věž kostela sv. Martina nebo na prohlídku zrekonstruovaného zázemí městského divadla. Na Cvilín vás přitáhne návštěva poutního kostela, rozhledny nebo lanové centrum pod ní.

Pocta veteránům – Sovinec
Hrad Sovinec pořádá tradiční Poctu veteránům.  Dvoudenní akce je věnovaná všem válečným veteránům napříč staletími. Těšit se můžete na ukázky umění klubů vojenské historie a mušketýrské jednotky.

Ostrava ze sedel elektrokol – start v DOV, 13:30
Spojte pohyb, zábavu i relax do jednoho a poznejte Ostravu ze sedel elektrokol. Navštívíte známé lokality i zapadlé klenoty. Na prohlídce vás bude doprovázet hornický příběh i zkušený průvodce se spoustou zajímavostí. Startuje se ve 13:30 hodin v Dolních Vítkovicích.

Starobělská pouť – Ostrava, od 9:00
Vedení města Ostravy vás zve na tradiční Starobělskou pouť a Jarmark. Začátek je v sobotu i v neděli se stejným programem v 9 hodin. Samozřejmostí bude velké množství pouťových atrakcí a stánků. 

Oživlá historie a móda – zámek Kunín
Kunínský zámek sází na oživlou historii a své návštěvníky láká na módu. Jak se oblékala první dáma evropského osvícenství, hraběnka Marie Walburga? Co ukrývala v pompadůrce? To všechno zprostředkuje v živých obrazech Šáruš History Fashion, akce je součástí prohlídek zámku po oba víkendové dny.

Zámek Kunín

Krnov zpívá – Krnov, od 16:00
Spolek Pěvecký sbor Staccato zve na akci Krnov zpívá, tedy dvoudenní přehlídku krnovských dětských i dospělých pěveckých sborů. Děti se představí dnes od 16 hodin ve Středisku volného času Krnov, koncertu dospělých zpěváků je věnována neděle. Od 16 hodin si sbory poslechnete v Koncertní síni sv. Ducha.

Fren dance – Frenštát p. R., od 10:00
Od 10 hodin se ve frenštátském Domě kultury můžete ponořit do víru tance, začíná Fren dance. 9. ročník taneční přehlídky šesti tanečních stylů a několika věkových kategorií na amatérské úrovni. Pokud fandíte tanci, je to pozvánka pro vás.

Festival Pestré vrstvy – Ostrava
Vybrat si můžete i ze sobotního programu ostravského festivalu Pestré vrstvy. Třeba komentovaný výstup na Zahumenici, okrajový vrchol Nízkého Jeseníku. Sraz je u Porubského bludného balvanu v 17 hodin. Nebo komentovanou prohlídku kulturní památky nádraží Ostrava-Vítkovice, které uvidíte i z ptačí perspektivy. Vede ji historik Petr Lexa Přendík a začíná v 10 hodin na tramvajové zastávce Nádraží Vítkovice.

Po stopě Karla Maye – Nový Jičín, 14:00
Kouzelný den v duchu Karla Maye můžete zažít v Hückelových vilách v Novém Jičíně. Program začíná ve 14 hodin. Kromě hudebních vystoupení nabídne výstavu historických fotografií Hückelových vil, výstavu „Po stopě Karla Maye“ nebo projekci filmu Vinetou.

Neděle 

Marian Friedl – Ostrava, 18:00
V době, která s sebou přináší hluboká zamyšlení nad situací na Ukrajině, si vás dovolujeme pozvat na koncert Mariana Friedla a Kudlanek z Kudlovic, který se uskuteční v 18 hodin v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Tím, že navštívíte koncert, si odnesete nejen krásný zážitek, ale zároveň přispějete na nákup léků pro Ukrajinu.

Marian Friedl

Workshop Těší mě, sousede! – Ostrava, 10:00
O tom, jak by vypadal dům vašich snů a co pro vás vlastně znamená domov, si budete moct popovídat na workshopu Těší mě, sousede!, který se koná nejen pro děti a rodiče z Ukrajiny. Vyrobíte si své domečky snů, které si pak pečlivě vyzdobíte, vybarvíte a vybavíte. Začátek workshopu je v 10 hodin a pořádá ho PLATO Ostrava. 

Bleší trh – Bruntál, od 9:00
Jestli se vám doma válí staré či nepotřebné věci, zkuste jim dát druhou šanci na bleším trhu v Bruntále. Zde budete mít možnost pořídit či prodat ojedinělé předměty z druhé ruky. Na trh můžete zavítat od 9 hodin.

Festival Pestré vrstvy – Ostrava
V rámci festivalu Pestré vrstvy se můžete přijít podívat v 17 hodin do Staré arény na besedu o historii migrace v Ostravě. Odborníci nám prozradí, kdo byli lidé, kteří do města přišli hledat živobytí a jaká pozitiva a negativa to s sebou neslo. 

Poslední naše pozvánka z programu festivalu Pestrých vrstev v Ostravě je na komentovanou prohlídku za příběhy ze života kluků a holek v hornické krajině Slezské Ostravy. Historik Tomáš Majliš přiblíží dobu, kdy v okolí Luciny mezi Zárubkem a Hranečníkem vyrůstal i slavný rodák Hugo Vavrečka. Akce začíná u staré lípy na Podborčí ve 14 hodin.

Historie sportu na Třinecku – Třinec
V Muzeu Třineckých železáren a města Třince si můžete prohlédnout výstavu věnovanou sportovní činnosti na Třinecku od prvopočátku až do dnešních dní. Mapuje nejstarší spolky a kluby, přibližuje významná výročí i osobnosti třineckého sportu. A nabízí víc než 500 kusů exponátů.

Burger street festival – Ostrava
Dnes máte poslední možnost ochutnat burgery vyhlášených podniků na Burger street festivalu, který se koná u Nové Karoliny. Burgermakeři pro vás nachystají tradiční varianty burgerů, i neotřelé kombinace inspirované celým světem.

Burgery pro vegetariány jsou ekologické, etické a také zdravé

Pozvání do divadla – Ostrava, 16:00
V Divadle 12 se dnes v 16 hodin odehraje představení Hodný pan doktor. Neil Simon je mistrem dialogu, Čechov je mistrem kresby lidského charakteru. Z jejich spojení vzniká devět krásných, zábavných, velmi lidských divadelních anekdot. 

Pohádkový kolotoč – Karviná, 16:00
Do Karviné můžete zajít na Pohádkový kolotoč. Divadelní soubor Harlekýn přichystal pohádku s překvapením. Děti si totiž vylosují představení, které se poté bude hrát. Akce v malém sále Městského domu kultury začíná v 16 hodin.

autoři: Petra Štrymplová , Renáta Václavíková
Spustit audio