Rozhledna na Velkém Kosíři hledá nového provozovatele. Jaký je k tomu důvod?

20. březen 2023 10:44

Zástupci obcí sdružených v Mikroregionu Kosířsko hledají nového provozovatele oblíbené rozhledny na Velkém Kosíři. Turisté mají totiž o výstup na vyhlídku velký zájem a to i mimo oficiální otevírací dobu. Pro vesnice je ale takový provoz náročné zajistit, a tak hledají nájemce.

158 schodů by si do výšky pětadvaceti metrů až na vršek rozhledny chtěly vystoupat desítky až stovky turistů, zatím to ale nejde. Otevírá se až na začátku dubna a funguje až do října.

„Zrovna teď, když jsou pěkné dny, tak téměř denně máme e-maily od lidí, kteří se doptávají na otvírací dobu rozhledny. Roční návštěvnost máme plus minus kolem deseti tisíc návštěvníků,“ popisuje nezávislý místostarosta Lutína Dalibor Kolář.

Konstrukce rozhledny

Rozhlednu spravují zástupci obcí sdružených v Mikroregionu Kosířsko. Aby vyšli zájemcům vstříc, rozhodli se provoz zázemí na rozhledně pronajmout. „Přes letní měsíce je otevřeno denně, ale protože se ozývají zájemci, kteří by chtěli rozhlednu navštívit i mimo sezónní období, které nejsme schopni tak úplně vykrýt, tak jsme došli k rozhodnutí, že vyhlásíme záměr na pronájem s tím, že chceme to místo zatraktivnit pro případné návštěvníky i tou delší otvírací dobou. Případně pokud sem ten zájemce přivede nějaké rozšíření prodejního sortimentu, tak samozřejmě může,“ dodává Kolář.

V přízemí rozhledny je pokladna, možnost si koupit drobné občerstvení, nechybí tu ani toalety. „Je tady kiosek, kde se prodávají turistické a upomínkové předměty, máme tady i špekáčky, nápoje, kávu, čaj,“ ukazuje Kolář.

Jasno bude tento týden

Zájemci o provoz zázemí na rozhledně se už podle Koláře do výběrového řízení přihlásili, otevírání obálek bude tento týden ve středu, kdy bude jasno také o výsledku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související