Rozhodčí soud má rozhodnout o platnosti smlouvy o stavbě tunelu Blanka

10. březen 2014

Právní zástupci Prahy a stavební firmy Metrostav se po šesti týdnech opět sejdou před rozhodčím soudem kvůli dostavbě tunelu Blanka. Na posledním jednání soud Metrostavu nařídil, aby se do 60 dnů na staveniště tunelového komplexu vrátil. To se ale zřejmě nestane.

Další část nařízení nesplnila ani Praha - do dneška měla dodat návrh s rozpisem prací za 1,2 miliardy korun, potřebných pro dokončení tunelu. Seznam nakonec rozhodcům nepředloží.

Slíbený rozpis s vyčíslením prací by pravděpodobně otevřel cestu k dostavbě a zprovoznění tunelu. Vedení města ale tvrdí, že od Metrostavu nedostalo včas podklady, a proto materiál nestihlo zpracovat.

„Pokud jsem správně informovaný, tak podklady byly již alespoň v částečné formě předány. Ale byly předány tak pozdě vzhledem k zastupitelstvu hlavního města, že už nebylo možné je předložit,“ říká primátor Prahy Tomáš Hudeček z TOP 09.


Tunel Blanka je významnou částí Městského okruhu a má navázat na už hotové části - tedy Jižní spojku, tunel Mrázovka a Strahovský tunel. Nové tunely usnadní průjezd především přes Letnou a Holešovice. Celkové náklady na stavbu se odhadují na 37 miliard korun.

Že by to ale mělo vliv na termín otevření tunelového komplexu odmítá. „Vzhledem k tomu, že dosud nebyl stanoven přesný termín otevření Blanky, byť se snažíme o co nejrychlejší zprovoznění, nelze v tuto chvíli hovořit o jakémkoli oddálení termínu.“

Reálný termín zprovoznění Blanky je těžké zjistit i od firmy Metrostav. Její mluvčí František Polák nechce výroky magistrátu po dobu trvání arbitráže komentovat.

Rozhodčí senát by se měl dnes zabývat platností nebo neplatností smlouvy mezi Prahou a Metrostavem. Zároveň by mohl hlavnímu městu nařídit splacení dlužné částky za faktury, která aktuálně činí už 2,7 miliardy korun.

Právě kvůli dluhu Metrostav začátkem prosince loňského roku stavbu opustil. Spor se vede o to, jestli Praha může tyto peníze zaplatit, aniž by porušila zákon. Spor musí být rozhodnutý do dubna. Za zrychlené řízení si firma Metrostav připlatila 16 milionů korun.

Severozápadní část pražského Městského okruhu - tunelový komplex Blanka
autoři: ank , Jaroslav Gavenda , kap
Spustit audio