Rozhodcovství v Česku není v dobré kondici. Jsou tady ale kluci, kteří mají potenciál, tvrdí Příhoda

13. říjen 2021

Hostem Pavla Nečase ve sportovní talkshow Na place je předseda Komise rozhodčích FAČR Radek Příhoda. Co říká na českou fotbalovou reprezentaci a její šanci nominovat se na mistrovství světa? Proč ukončil svoji rozhodcovskou kariéru? A dá se prací rozhodčího uživit? Poslechněte si celý rozhovor!

Vloni touto dobou začala F-evoluce, kdy skupinka lidí včele s Vladimírem Šmicerem se rozhodla nějakým způsobem očistit fotbal. Začali od okresů, po kraje a do FAČR. Samozřejmě tam padalo i tvoje jméno. Byl to pro tebe ten impuls? 

Jeden z impulzů to byl. Mluvil jsem se všemi kandidáty – Vladimírem Šmicerem, Karlem Poborským i se současným předsedou svazu Petrem Fouskem. Debatovali jsme o Komisi rozhodčích a já jsem říkal, že pokud bude nezávislá, budu si moct postavit své lidi, tak bych rád fotbalu pomohl. Já nejsem typ do voleb, ani jsem na žádné valné hromadě nebyl. Dělal jsem jen rozhodcovství a jsem rád, že do toho ti kluci šli a že se fotbal nastartoval.

Čtěte také

Já si myslím, že F-evoluce dopadla dobře, protože ta změna nastala. Ty jsi určitě měl představy o tom, jak to změnit. Plní se to?

Musím říct, že máme podporu jak od FAČR, tak od Ligové asociace. Před 14 dny jsem navštívil grémia klubů, kde jsme debatovali o fotbale a vidím, že jsme se dali na dobrou cestu. My to máme trochu složitější, protože si nemůžeme koupit jednoho Němce a dva Belgičany. Rozhodčí musíme vychovat a chvilku to bude trvat.

Je tady dost kvalitních rozhodčích, nebo je o ně nouze?

Rozhodcovství není v dobré kondici. Jsou tady ale kluci, kteří se profilují a mají potenciál. Věřím, že budou dobří ligoví rozhodčí a někteří z nich se dostanou i na FIFA.

Jaký má předseda Komise rozhodčích FAČR Radek Příhoda názor na VAR? A jak by měl správně fungovat? Poslechněte si celý rozhovor!

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport
autoři: Pavel Nečas , vla

Související