Rozhovor s Terezou Reichovou o jejím dokumentu Kruh - portrét demonstrace

11. říjen 2009

17. listopadu 2008 v Litvínově proběhla demonstrace Dělnické strany, na níž navazoval pochod Autonomních nacionalistů na sídliště Janov, které je obýváno převážně Romy. Na kruhovém objezdu u sídliště došlo ke střetu mezi policií a demonstranty, který média posléze nazvala "Bitva o Janov".

Tato událost se do historie zapsala hlavně tím, že se k ultra-pravicovým demonstrantům přidal velký počet místních obyvatel.

Mladá režisérka a studentka 3. ročníku FAMU Tereza Reichová, která byla při incidentu spolu se svou kamerou, pozvala po pár měsících na kruhový objezd lidi, kteří se demonstrace různým způsobem zúčastnili, a konfrontovala je se záběry z této události. Na jedné straně kruhového objezdu tak stáli účastníci demonstrace Dělnické strany, na straně druhé další příslušníci romské protidemonstrace, dále pak zástupce města, policie a nakonec tvůrci mediálního obrazu demonstrace.

Vznikl tak dokument Kruh-portrét demonstrace, jehož název odkazuje jak k místu střetu a historickým souvislostem, tak i k složitosti celého problému. O snímku, který bude zanedlouho soutěžit v sekci Česká radost na MFDF v Jihlavě, si s autorkou povídal Aleš Stuchlý.

Spustit audio