Rozlehlé prázdné nebe a nekonečné roviny. Ladíme starý australský underground

12. srpen 2022

Australská nezávislá scéna se vyznačuje svébytným a jasně rozpoznatelným zvukem a ve Špíně se jí věnujeme pravidelně v novinkových dílech. Tentokrát jsme se vydali proti proudu času a pokusili se odhalit, kde je zakopán hudební kořen současných punkových a indie kapel a odkud ve své domovině čerpají hudebníci a hudebnice inspiraci? Od sedmdesátek do devadesátek - taháme z rukávu esa od Sekret Sekret po The Triffids!

Historický hudební exkurz do australského underground jsme zaměřili směrem do post punku, new wave a především indie rocku. Už od konce sedmdesátých let tam začaly vznikat kapely, které souběžně kopírovaly dění ve východní části USA a v Anglii. Jejich vývoj pěkně ilustrují dvě kompilace Tales From Australian Underground, které se odjistily neopsychedelickými Sekret Sekret. Ti ve své době sklízeli úspěch v tamních žebříčcích, byť nikdy pořádně nevydali dlouhohrající desku.

To se týká i dalších stěžejních kapel jako byli například The Particles ze Sydney. V experimentálním a věčně jamujícím bandu se vystřídala řádka hudebníků a hudebnic. Ti se pak dále - klasicky - protáčeli v dalších kapelách. Mezi ně patřili agilně koncertující miláčci The Cannanes, jejichž skladba Cardboard patří mezi ty zvukově i náladou nejtypičtější písně pro daný geografický okruh.

V The Cannens působil i Stephen O’Neil, kterého najdeme i v The Lighthouse Keepers, zásadním indie ansámblem původem z Canberry, který vedla zpěvačka a vědkyně Juliett Ward. The Lighthouse Keepers jsou zároveň spjatí s výrazným nezávislým labelem Hot Records na němž vydávali i The Triffids. Jejich country a alternativním rockem načichlé melancholické opusy měly největší úspěch v zahraničí, především ve Velké Británii, kam se kapela v druhé polovině osmdesátých let přestěhovala a natrvalo se usadila v Londýně. Kromě výše zmíněných v osmdesátkách sklízeli úspěch i new waveoví Do-Ré-Mi pod taktovkou Deborah Conway.

Co se dělo na Berry Street koncert sedmdesátých let? Jak zemřel zpěvák The Triffids David McComb? Kdo si zahrával s rockabilly? Výzkum kterého zvířete se věnuje zpěvačka a hudebnice Juilett Ward? Která skladba je označována jako australský hymna? Které labely stojí za pozornost? A co zajímavého přinesly devadesátá léta? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.