Rozsah informování o válce na Ukrajině

11. duben 2022

Sledování situace v ekonomice, zahraniční politice, sledování práce vlády a parlamentu a mnoho dalších agend vyžaduje kontinuitu a redaktoři Českého rozhlasu to dobře vědí.

Vážený pane doktore,

od napadení Ukrajiny Ruskem je ranní vysílání Radiožurnálu a ČRo Plus věnováno prakticky celé dění souvisejícímu s touto válkou. Informování o ostatním dění, které se však ve skutečném životě nezastavilo, se na těchto stanicích smrsklo na krátké zmínky ve zprávách. U ostatních stanic je zpravodajství trvale malého rozsahu a zředěné hudbou a nezpravodajským obsahem; u zájemců o zpravodajství se očekává orientace na RŽ a ČRo Plus.

Český rozhlas tak fakticky rezignoval na přinášení vyváženého zpravodajství tím, že o dění v politickém a hospodářském životě u nás a dění v ostatním zahraničí téměř mlčí.
Dění na Ukrajině se mne přitom alespoň pocitově velmi dotýká, mám přes deset spolupracovníků s ukrajinským občanstvím, a právě dnes je výročí narození mého předka, jehož otce z území dnešní Ukrajiny přivedly do Čech shodou okolností právě válečné události jedné z historických válek.

Kdyby se v ranním vysílání podíl dění na Ukrajině snížil na polovinu až dvě třetiny vysílacího času (např. omezením zbytečného opakování a balastních
sdělení) a zbytek vysílacího času se věnoval vyváženě zpravodajství z ostatního dění, považoval bych to za přiměřené.

S pozdravem

J. J.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za upozornění. Je mi jasné, že není vedeno lhostejností k válce na Ukrajině nebo necitlivostí vůči tamním obětem. Svět má i jiné starosti a veřejnoprávní rozhlas by je měl sledovat i v této situaci. Současný stav mi trochu připomíná situaci v první fázi pandemie covidu. Den ze dne dostal koronavirus absolutní přednost před vším ostatním, prakticky nic jiného se do zpravodajských relací a komentářových rubrik nedostávalo. Přestože zůstával ve středu zájmu, postupně narůstal zájem i o další témata a situace se začala vracet do běžných kolejí. Velmi bych si přál, abychom mohli sledovat stejný průběh i v tomto případě. Momentální soustředění pozornosti na téma války a uprchlíků na našem území je logické, nicméně spravedlivě dodávám, že zájemce o jiná témata nalezne například na zpravodajském webu iRozhlas velké množství jiných materiálů. Sledování situace v ekonomice, zahraniční politice, sledování práce vlády a parlamentu a mnoho dalších agend vyžaduje kontinuitu a redaktoři Českého rozhlasu to dobře vědí a pracují podle toho. Kdo si dá práci, příslušné materiály si na iRozhlasu vyhledá. Nicméně Vaši připomínku považuji za racionální, proto ji jako užitečný podnět předávám vedení Zpravodajství Českého rozhlasu.

S pozdravem a díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio