Rozteklý pop i post DAMU rap. Novinky hitparády složily přijímací zkoušky z osobitosti

14. prosinec 2021

Unavení moderátoři nejotravnější hitparády v Česku si vyžádali neúnavně osobité songy a taky je dostali. Psychedelický pop od dua Mořskej svět zahřál na srdci víc než Spongebob v kalhotkách a post DAMU rap u nás složil přijímací zkoušky z osobitosti.

Mořskej svět je klučičí duo z pražské Letné, které má venku EP Mořskej svět a na něm píseň Mořskej svět. Právě tu jsme si zahráli v devátém kole hitparády neobjevených jako první novinku, a mořský světe, div se, měli jsme z ní velkou radost. Tak dlouho jsme nadávali na vycizelované songy bez duše, až nám přišla píseň nahraná na ponožku, ale plná lásky.

Mořskej svět zní opravdu velmi tekutě, vlní se jako Balt při odlivu. Je to samozřejmě song o přátelství: „Tak jako krabík po dně šlape, naše přátelství dobře klape.“ Tohle je jako Bert & Friends pro mořské okurky!

Druhou novinku, kterou jsme nasadili, poslala Athena Chlebová. Původně prý píseň Kaiserka posílala jako materiál na přijímací zkoušky na DAMU. Nevyšlo to, ale za nás teda splněno! Něčím absolutně neumětelská záležitost, na druhou stranu má člověk u Kaiserky pocit, že neposlouchá song, ale stal se divákem divadla jednoho herce.

Athena recituje svůj ADHD rapový deník, skáče od jednoho tématu k druhému, tu je v trafice a kupuje cigarety, tu si stěžuje „Chybí mi mamka!“, tu někomu říká, že ho miluje a nechce zažít jeho smrt. Obě novinky prostě patří do kategorie „tak originální song, že mu teď prostě nic vytknout nedokážeme“.

Uvidíme, co na ně budeme říkat příště. Ale udrží se? O tom rozhodnete vy! Hlasujte na wave.cz/starter nebo pošlete vlastní tracky na starter@rozhlas.cz s předmětem: POSÍLÁM OSOBITÝ SONG.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.