Rozvodněná Bečva zaplavila na Přerovsku i zdroje pitné vody

15. říjen 2020

Nespočet zásahů mají od středy za sebou hasiči z Olomouckého kraje v souvislosti s vydatnými dešti a rozvodněnými toky. Záplavy zasáhly i Ústí na Přerovsku. K tamnímu fotbalovému hřišti se dalo dostat jen v gumákách. Přímo na travnatou plochu pouze na lodičkách. Fotbalové branky totiž byly téměř celé pod vodou. Kromě rozlité řeky Bečvy hrozil i Opatovický potok, který zaplavil přilehlé zahrady.

Za normálních okolností tady probíhá fotbal. Podle branek je to vidět, jsou necelé dva metry vody,“ popisuje starosta Ústí Libor Vykopal. V Ústí mají k dispozici několik kalových čerpadel. Kromě toho si ještě zapůjčili jedno plovoucí, které chtějí podle Libora Vykopala příští týden zakoupit. K zaplavenému hřišti se přišel podívat také mladý fotbalista Václav Koutný. „Jako malý kluk jsem tady samozřejmě začínal. Od té doby se tady s vodou potýkáme často. Určitě tady v květnu nebylo tolik vody, jako dnes,“ srovnává fotbalista.

Rozvodněná Bečva zaplavila i zdroje pitné vody. Proto je podle předběžného opatření v okolních obcích napojených na vodovod Záhoří nutné vodu z kohoutku převařovat.

Poslechněte si celou reportáž Tomáše Minarčíka.

autor: min
Spustit audio

Související