Rudolf Křesťan

Rudolf Křesťan vydal už patnáct knih, ale teprve svou šestnáctou se vyhnul veškerým neduhům, které s sebou papírové publikace přináší. Výhody audioknihy tkví podle Rudolfa Křesťana v její pohodlnosti. Čtenář není nucen otáčet stránky nasliněným prstem a odpadají i oslí rohy. V dopoledním vysílání Radiožurnálu však mluvil nejen o své nové audioknize, ale i o změně volebního systému. V sobotu 8. srpna bude hostem pilot balonů a vzducholodí Tomáš Stejskal.

"Zkoušel jsem různé žánry, dlouho jsem se věnoval reportážím a psal verše, ale jak čas běžel, cítil jsem potřebu ohlédnout se a fejeton je žánr, který umožňuje podívat se na některé činnosti z nadhledu," vysvětluje Rudolf Křesťan.

Nadhled, údiv a úžas nad věcmi ve světě jsou spojovány s dětství a dětskou myslí, kterou si někteří dospělý ponechají celý život. Právě ti se pak například pustí do psaní fejetonů. "Dětská mysl je buď člověku dána, nebo není. Někteří jsou v deseti letech někdy až přemoudřelí. Svět má být pestrý a musí být i lidé s vážnou myslí. Kdo se dívá okolo sebe, nachází věcí k údivu jistě hodně. Například vědec se musí divit, hledat nové a neotřelé cesty a musí se stále divit," vysvětluje. "Jsem stoupencem dětského pohledu," dodává s úsměvem.

Když se pokoušel napsat vážný článek o politice a volbách, uvědomil si prý zásadní problém volebního systému. "Proč volíme jednu stranu stoprocentně?" ptá se Rudolf Křesťan. "Domnívám se totiž, že žádná strana není stoprocentní a já jsem nucen dát jí 100 % svého hlasu," zdůrazňuje. A tak by se podle Rudolfa Křesťana mohl volič rozhodnout, které straně dá kolik procent svého hlasu. Jedné straně by tak mohl dát 60 % hlasu, další 20 % a tak dále.

Aby člověk dostatečně věci vnímal a divil se jim, nesmí pospíchat. "Spěchám čím dál méně," potvrzuje Rudolf Křesťan. "Uvědomuji si, že největší hodnotou je čas, nepospíchám, programově nezkratkuji a vychutnávám."

Rudolf Křesťan zmínil své působení v Mladém světě a své elévy, mezi které patřil i Josef Klíma. "Vzpomínám na všechny," přiznal. "Byli to lidé, kteří v sobě měli jiskru."

Poslechnete-li si záznam rozhovoru Rudolfa Křesťana s Lucií Výbornou, dozvíte se, podle jakého klíče vybíral Rudolf Křesťan fejetony zařazené do nové audioknihy, jak vzpomíná na hravou práci v Mladém světě a jak pohlíží na současnou novinařinu.

Záznam celého rozhovoru s Rudolfem Křesťanem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio