Ruská intervence do Běloruska? Spíš půjde o hybridní přístup a dezinformace, píší The Washington Times

27. srpen 2020

Americký deník The Washington Times uveřejnil komentář běloruské novinářky Hanny Ljubakovové, která varuje před nenápadnou ruskou invazí do Běloruska. Kdyby Rusko sousední zemi obsadilo vojensky, nedávalo by to podle ní smysl. Podobná agrese by Bělorusy v odporu proti Rusům jen sjednotila.

Ruský prezident Putin si ale dokáže vliv v Bělorusku získat jinak. Třeba když začali stávkovat zaměstnanci běloruské státní televize, Rusko Lukašenkovi poslalo novináře, kteří domácí pracovníky nahradili. Podle Ljubakovové není jejich úkolem jen zaměnit stávkující Bělorusy, ale také šířit proruské narativy a dezinformace. 

Čtěte také

Dá se očekávat, že pokud bude Lukašenko ještě více než dřív závislý na ruské podpoře, povede to i k posílení dosud marginálních proruských organizací. Na shromážděních Lukašenkových příznivců už teď  vidíme kromě ruských vlajek i vlajky ruských nacionalistických organizací.  

Putin je teď navíc jediným světovým politikem, se kterým je Lukašenko ochoten hovořit. Není to tak dávno, kdy se zapřísahal, že Bělorusko se nikdy nestane součástí Ruska, a před volbami dokonce obvinil ruské žoldnéře z teroristických aktivit.

Není tak vyloučeno, že by Putin mohl nynějšího běloruského prezidenta v čele oslabené a rozdělené země nahradit někým, ke komu by měl větší důvěru. „Hybridní přístup, který se vyhýbá přímé vojenské intervenci, může být velice účinný,“ uzavírá svůj komentář běloruská novinářka.

V HDP je Bělorusko úspěšnější než Rusko

Hlavní běloruský státní deník SB. Bělarus Segodňa včera uveřejnil rozsáhlou analýzu vývoje běloruské ekonomiky z hlediska postavení země v Eurasijském ekonomickém svazu. Hlavní myšlenkou textu je, že běloruský ekonomický model je jedinečný a velmi úspěšný, přinejmenším v porovnání s dalšími zeměmi bývalého Sovětského svazu.

Prezident Lukašenko se prý ve své době dokázal vyhnout krajnostem „šokové terapie“ i „kolonizace západním kapitálem“ a srovnáváme-li nyní reálný hrubý domácí produkt, vychází Bělorusko jako úspěšnější než Rusko i Ukrajina.

Čtěte také

Autor dochází k závěru, že běloruský ekonomický model je efektivnější, než je průměr Eurasijského ekonomického svazu. Opotřebení základních fondů je nižší, investice do lidského kapitálu vyšší, nerovnost menší.

Bělorusko má dobré předpoklady k prudké akceleraci ekonomického rozvoje, čelí však hrozbě „rozpadu státnosti“, o kterou usilují „agenti Západu“. Situaci je nicméně ještě možné napravit – vláda ale musí společnosti nabídnout reálnou alternativu k závislosti na Západě.

Jako jeden z pozitivních příkladů takové alternativy se v analýze uvádí často kritizovaná reakce běloruského prezidenta na pandemii. Dalším předpokladem je prohloubení spolupráce s Ruskem i dalšími zeměmi Eurasijského ekonomického svazu. Bělorusko si bude muset zvolit svou cestu, uzavírá autor analýzy, která vyšla v oficiálním běloruském listu SB. Bělarus Segodňa.

Celý přehled zahraničních novin najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související