Rusko bude sportovce i nadále využívat k legitimizaci války, myslí si ukrajinský diplomat Perebyjnis

29. březen 2023

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil ostatním sportovním federacím, aby umožnily návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží. O jejich účasti na nejbližších olympijských hrách ale zatím nerozhodl.

O doporučení návratu neutrálních ruských a běloruských sportovců informoval předseda MOV Thomas Bach. Týmy a také sportovci, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině, by dál soutěžit neměli. Rozhodnutí by se týkalo pouze jednotlivců, kteří navíc splňují určitá kritéria.

„Sportovci, kteří mají smlouvu s ruskou nebo běloruskou armádou nebo národními bezpečnostními agenturami, nesmí soutěžit. Členové realizačních týmů, kteří mají smlouvu s ruskou nebo běloruskou armádou nebo národními bezpečnostními agenturami, se nesmějí účastnit,“ říká předseda MOV Thomas Bach. S postojem Mezinárodního olympijského výboru nesouhlasí řada evropských i světových výborů včetně toho českého.

Čtěte také

Ten dál trvá na zachování sankcí vůči Rusku a Bělorusku kvůli jejich agresi na Ukrajině. Paradoxně proti je i ruský olympijský výbor, podle kterého jsou současná kritéria MOV porušením lidských práv.

Účast sportovců z Ruska a Běloruska v mezinárodních soutěžích je dál nepřijatelná i pro Ukrajinu, pokračuje náměstek tamního ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis.

„Nehledě na to, pod jakou vlajkou budou vystupovat, budou zastupovat Rusko a to bude využívat sportovce pro legitimizaci své agrese na Ukrajině.“

Biatlonisté jsou proti

Proti účasti ruských a běloruských zástupců na sportovních akcích je třeba i Mezinárodní biatlonová unie, Radiožurnálu Sport sport to potvrdil její viceprezident Jiří Hamza.

„My se určitě neztotožňujeme se stanoviskem Thomase Bacha, dlouhodobě to i veřejně říkáme. Náš kongres přijal stanovisko, že jsme vyloučili ruskou a běloruskou federaci.“

Mezinárodní olympijský výbor zároveň ještě nerozhodl, jestli povolí účast sportovců z Ruska a Běloruska na nejbližších olympijských hrách. Ty letní se uskuteční v Paříži v roce 2024 a zimní o dva roky později v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

autoři: David Prouza , mim , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás