Rusko údajně navrhuje příměří v Sýrii, začít by mohlo od března

11. únor 2016

Rusko by mohlo od března přestat s nálety v Sýrii. Podle nejmenovaného západního zdroje agentury Reuters navrhuje klid zbraní sama Moskva. Ruské bombardování v Sýrii je přitom trnem v oku syrské opozici, která chce pokračovat v mírových rozhovorech s vládou, pouze pokud Moskva nálety zastaví.

Agentura Reuters o ruském návrhu informovala s odvoláním na západního diplomata. Podle něj ale mají Spojené státy vůči některým částem tohoto plánu výhrady. Žádné další podrobnosti zatím nejsou známy.

V Německu má dnes jednat mezinárodní skupina pro Sýrii. Americký ministr zahraničí John Kerry, který už přijel do Mnichova, podle svých slov doufá v uzavření příměří.

K jednacímu stolu s ním usedne také šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov nebo představitelé Saúdské Arábie, Íránu a dalších zemí, které patří do 17členné mezinárodní skupiny pro Sýrii. Rozhovorů by se mohli zúčastnit také zástupci syrské opozice.

Ruské nálety blokují jednání

Rusko podporuje vojensky režim syrského prezidenta Bašára Asada, který v poslední době zaznamenal v boji s rebely několik úspěchů. Právě pokračující boje zablokovaly mírová jednání mezi zástupci syrské opozice a vlády v Ženevě.

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura mírové rozhovory přerušil minulou středu kvůli tomu, že se zatím nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

Jednání o klidu zbraní mají pokračovat 25. února. Opozice ale svou účast podmínila tím, že Rusko zastaví nálety v Sýrii a že se k civilistům v povstaleckých oblastech dostane humanitární pomoc.

Syrští vojáci se od začátku února snaží dobýt město Aleppo, které zčásti ovládají opoziční rebelové. Syrské jednotky podporuje v boji Írán, libanonský Hizballáh i ruská letadla. Od začátku ofenzivy na obou stranách zemřelo nejméně 500 lidí.

Turecko očekává další příliv běženců

Syrská organizace pro lidská práva v Londýně upozornila, že nejméně pětina obětí je z řad civilistů. Rusko ale podobná tvrzení už dříve odmítlo. Podle Moskvy neexistují důkazy, že by si ruské bombardování vyžádalo oběti mezi civilisty.

Mezinárodní výbor Červeného kříže odhadl, že únorová ofenziva vyhnala z domovů až 50 tisíc Syřanů. Mnozí z nich zamířili do Turecka, které v předchozích dnech přijalo asi 10 tisíc uprchlíků, poté uzavřelo hranice a údajně pouští pouze nemocné a zraněné.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu navíc včera kritizoval Damašek a Moskvu. Cílem útoků syrských jednotek v Aleppu i celé Sýrii jsou podle něj etnické čistky. Syrská vláda se tak prý spolu s Moskvou snaží docílit toho, aby v zemi zůstali jen příznivci režimu prezidenta Bašára Asada.

Turecko podle premiéra Davutoglua navíc očekává, že ze Sýrie přijde dalších zhruba 70 tisíc běženců. Ankara už přijala celkem na 2,7 milionu Syřanů, kteří uprchli před občanskou válkou.

Evropská unie už slíbila Turecku na řešení uprchlické krize tři miliardy eur, tedy v přepočtu asi 81 miliard korun. Česko podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD přispěje Ankaře v přepočtu zhruba deseti miliony korun.

Migranti / uprchlíci - trasy
autoři: ako , sed
Spustit audio