Rusko ukončilo dodávky plynu Polsku a Bulharsku. „Ceny energií porostou o desítky procent,“ varuje energetik

Polsko a Bulharsko budou od středy bez ruského plynu. O ukončení dodávek večer obě země informovala ruská společnost Gazprom. Krok zřejmě souvisí s požadavkem Kremlu, aby mu dodavatelé platili za plyn v rublech. Evropské státy to považují za porušení dohod. Polsko tvrdí, že má zásobníky naplněné ze tří čtvrtin a zatím komplikace nehrozí. Také Sofie zatím nechystá omezování spotřeby, přestože z Ruska odebírá 90 % plynu. Jaké může mít zastavení dodávek vůbec důsledky?

Čechů by se opatření momentálně dotknout nemělo, protože dodávky do České republiky fungují na základě řady obchodních smluv s různými partnery.

Čtěte také

„Pokud vím, tak v České republice většina firem nakupuje z Německa, takže protistrana není ruský Gazprom. Závisí to samozřejmě na jednotlivých obchodnících, protože nejsou vlastněni státem, jsou to soukromé firmy,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

Z Německa do Česka proudí přes 90 % dodávaného plynu a hlavní přepravní trasou je Nord Stream 1. Nepozorujeme žádné výpadky. V tuzemských zásobnících je k dnešku přibližně 906 milionů m krychlových zemního plynu. Od prvního dubna tedy jeho množství nerostu o více než 90 %,“ informuje mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Prudký růst cen na obzoru

Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora Rusko v uplynulých týdnech dodávalo plyn jako obvykle. Plnilo dlouhodobé smlouvy, ale nedodávalo nic nad jejich rámec. To znamená, že neposílalo žádné dodatečné objemy. To taky způsobilo, že ceny plynu jsou už delší dobu vysoké.

Jiří Gavor očekává, že po včerejším oznámení o ukončení dodávek začnou už ve středu ceny plynu a návazně i elektřiny prudce růst, a to o desítky procent. Je to velice nepříjemná situace. V nejbližší době nás to zřejmě nepostihne omezením fyzického toku. Nicméně cenové důsledky pocítí prakticky celá Evropa,“ varuje.

Čtěte také

Třetina dodávek je nenahraditelná

Třetinu dodávek je podle něj možné nahradit jinými zdroji, další třetinu ušetřit, ale zbývající třetina je nenahraditelná. Kdyby Rusko zastavilo dodávky úplně, musely by podle Jiřího Gavora zřejmě zavřít desítky až stovky průmyslových podniků, které mají energeticky náročný provoz.

Kontrakty s Gazpromem má zhruba 150 evropských firem. Část z nich nejspíš vyhoví ruským požadavkům a bude posílat peníze na účet Gazprombank, která je následně převede na rubly.

Spustit audio

Související