Rušný sobotní podvečer čeká Ostravu. Do muzejní noci se ve městě zapojí desítky institucí

27. květen 2022

Celkem 26 institucí se zapojí do zítřejší Ostravské muzejní noci. Až do pozdních nočních hodin budou otevřená nejenom muzea, ale také knihovny, kavárny, kluby a technické památky.

Letos se do akce poprvé zapojí i Český červený kříž. Bezplatný vstup má také například Galerie výtvarného umění, říká koordinátorka muzejní noci Jana Malášek Šrubařová.

„Nabídne tvůrčí dílny pro děti a rodiče, výtvarně-dramatický nebo bubnovací workshop, koncert. Budou také volné prohlídky výstav Maria Kotrby, stálé expozice a výstavy Stará láska nerezaví,“ dodává koordinátorka.

Hasičské muzeum

Letošní 13. ročník má podtitul Děti patří do muzea a tak i program právě pro děti je bohatý – připraveny jsou hudební, výtvarné, loutkoherecké i řemeslné aktivity všeho druhu.

„Ve Výstavní síni Sokolská 26 děti zjistí, čím vším se dá malovat, v Klubu Atlantik si vyrobí prstové maňásky, díky Dopravního podniku Ostrava se svezou historickými autobusy a v PLATO Ostrava se mohou zapojit do vyšívání ubrusu. V Ostravském muzeu se stanou muzejníkem, v Janáčkově filharmonii Ostrava hudebníkem, v Hasičském muzeu města Ostravy si vyzkouší, jaké to je být hasičem, a v Národním zemědělském muzeu zase bačou na salaši plné oveček. A děti, které se rády bojí, si jistě užijí i tajemnou prohlídku sklepení v Antikvariátu a klubu Fiducia,“ píše se na webu Ostravské muzejní noci.

Mezi jednotlivými místy budou návštěvníky přepravovat čtyři muzejní autobusové linky zdarma. Jejich jízdní řády jsou k dispozici také na webu akce, kde je také zveřejněn podrobný program jednotlivých institucí, který je možno stáhnout do mobilních telefonů.

Spustit audio

Související