Rusové konečně řekli, čeho se ve válce bojí nejvíc

Jestli Spojené státy oficiálně označí Rusko za sponzora terorismu, bude to „nezvratný krok“ ve vzájemných vztazích, prohlásil nedávno ředitel oddělení při ruském ministerstvu zahraničí Alexandr Daričev. Představitel země, která bezohledně napadla menšího souseda a je obviňována z porušování lidských práv a válečných zločinů též prohlásil, že Západ pod americkým vedením „pošlapává mezinárodní právo a porušuje tabu v diplomatické praxi“, píše americký server Daily Beast.

K možnému označení Ruska za sponzora terorismu se vyjádřila i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Čtěte také

Vysmála se schopnostem amerických politiků a prohlásila, že „snad ani neumějí číst“, protože Moskva Spojené státy opakovaně varovala před následky takového kroku.

Americký Senát koncem července schválil nadstranickou rezoluci, která Rusko za sponzora terorismu prohlašuje.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová údajně varovala ministra zahraničí Antonyho Blinkena, že jestli takto Rusko oficiálně neoznačí, udělá to Kongres sám.

Lotyšsko je první

Minulý týden prohlásil Rusko za státního sponzora terorismu lotyšský parlament a vyzval ostatní země, aby ho následovaly. Předseda parlamentního zahraničního výboru Rihards Kols k tomu dodal, že Rusko kromě počínání na Ukrajině navíc „už řadu let přímo i nepřímo podporuje a financuje teroristické režimy a organizace“.

Zmínil ruské zapojení do války v Sýrii, sestřelení letadla nad východní Ukrajinou v roce 2014 nebo otrávení Sergeje Skripala v Británii.

Čtěte také

Podobnou rezoluci přijala už v květnu také Litva a brzy to zřejmě udělá i Estonsko. Představa, že tato iniciativa získá celosvětovou podporu, proto vyděsila přední komentátory ruské státní televize.

Po takovém kroku by se Rusko ocitlo po boku zavrhovaných států jako Severní Korea, Írán, Sýrie nebo Kuba. Světové vlády by mohly rozšířit seznam opatření a sankcí a vyvinout nový tlak na Putinův režim, včetně zákazu vývozu obranného materiálu a dalších finančních omezení.

Přední experti v ruské státní televizi vysvětlili, že označení za sponzora terorismu Moskvě vadí ne kvůli poškození zbytků ruské pověsti, ale z právních a finančních důvodů.

Čtěte také

Proděkan pro světovou politiku na Moskevské státní univerzitě Andrej Sidorov nedávno připustil, že Západ „pravděpodobně takový zákon schválí“.

Ale protože „všechny sankce, které mohl na Rusko uvalit, už přijal“, může Rusům nejvíc ublížit to, že „rodiny poškozené zemí označenou za sponzora terorismu, mají právo podávat žaloby u amerických soudů. Mohla by toho využít řada ukrajinských občanů. A kde se najdou prostředky na vyplacení těchto nároků?“ ptal se Sidorov.

Jde o velké peníze

Prominentní moderátor ruské státní televize Vladimir Solovjov na to řekl, že „Američané se snaží shrábnout našich 300 miliard dolarů“.

Narážel na to, že Rusko má velké zlaté a devizové rezervy, které ale západní sankce zmrazily. Proděkan Sidorov souhlasil, že Amerika „si těch 300 miliard vezme na základě soudního příkazu“.

Čtěte také

Ruští odborníci si nepokrytě dělají zálusk na získání obrovských nerostných a energetických zdrojů Ukrajiny, které by podpořily chřadnoucí ruskou ekonomiku.

Kromě krádeže ukrajinského bohatství navíc proputinovští propagandisté doufají, že se jim podaří získat zpět zabavené finanční prostředky a majetek, a dokonce vyhrožují jaderným úderem, aby toho dosáhli. Představa, že by o peníze navždy přišli, je pro ně mnohem znepokojivější než jakékoli označení, které si Putinův režim zaslouží.

Solovjov, kterého Putin za jeho služby vlasti už dvakrát vyznamenal, navrhl řešení: Po dobytí celé Ukrajiny udělat ze všech Ukrajinců ruské občany.

Čtěte také

K obětem ruské agrese řekl, že „by neměly mít možnost podat žalobu u soudu. Měly by se stát ruskými občany a ukrajinský národ by měl zcela zaniknout.“

I vojenský expert Igor Korotčenko začátkem srpna v televizi přiznal, že Rusko chce Ukrajinu vymazat z mapy, protože „zaprvé nikdy neexistovala a zadruhé je protiruská, a proto nemá právo na existenci“.

Ať už ruská válka proti Ukrajině dopadne jakkoli, vyhlídky Moskvy coby světové velmoci jsou chmurné. Prezident Institutu Blízkého východu Jevgenij Satanovskij připustil, že „pokud jde o Západ jako celek, Rusko nemá v co doufat,“ shrnuje debatu v oficiálních ruských médiích server Daily Beast.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související