Rusové systematicky rabují ukrajinská muzea. Ukradli desetitisíce historických artefaktů

17. leden 2023

Rusko z okupovaných území Ukrajiny ukradlo desítky tisíc historických artefaktů. Píše to americký deník The New York Times s odkazem nejen na přímá svědectví, ale také na tvrzení mezinárodních expertů. Ti tvrdí, že současné plenění ukrajinských muzeí není pácháno několika ziskuchtivými a nedisciplinovanými vojáky, ale je cíleně organizováno.

Svědectví například z Chersonu říkají, že Rusové dorazili s pěti velkými nákladními vozy a artefakty z tamního muzea narychlo nakládali, balili tisíce obrazů do prostěradel, zatímco experti na umění pokřikovali příkazy.

Čtěte také

Systematické rabování na Ukrajině potvrdil listu také James Ratcliffe z britské organizace Art Loss Register, která shromažďuje informace o ukradených uměleckých předmětech. Drancování ukrajinských muzeí ruskými vojáky je co do rozsahu podle listu největší loupeží umění od dob druhé světové války.

„Informace, které máme, jsou trochu kusé, nemáme to takto podrobně potvrzeno z mnoha různých zdrojů. Vše ale nasvědčuje nějakému systematickému přístupu,“ nastiňuje historik Michal Stehlík.

Nejste ale schopni odvést celý systém muzeí a galerií během několika málo dní a týdnů.
Michal Stehlík

Z komunikace s ukrajinskými kolegy ale prý vyplývá, že nejde pouze o ničení a riziko pro dané památky, ale i o jejich vyvážení do Ruska.

„Hlavní problém je, že se hovoří o rabování a systematickém vyvážení z okupovaných oblastí. A tam to už nejde řešit zpětně. Co se nepodařilo evakuovat a odvést, už příliš šancí nemá. Je to součástí válečného území,“ hodnotí situaci historik.

Čtěte také

Ukrajinští kolegové se podle něj některé vytipované předměty snažili přesunout do západní části země. „I proto měli velkou potřebu obalových materiálů, zajištění klimatu, teploty pro citlivé materiály, jako jsou staré tisky… Nejste ale schopni odvést celý systém muzeí a galerií během několika málo dní a týdnů.“

Na místě zůstaly tisíce předmětů. „Je velmi těžké je evakuovat ještě v takové radikální situaci… Všechny instituce – a hovoří se až o 30 vyrabovaných – se proti tomu velmi těžko brání, protože už jsou v rukou okupantů.“

Jaké má Rusko možnosti tyto artefakty legalizovat a poté vystavovat? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lucie Vopálenská.

Spustit audio

Související