Ruští sportovci na olympiádě v Soči prý dopovali. Ministr sportu zůstává opatrný, tvrdí komentátor Libor Dvořák

13. květen 2016

Desítky ruských sportovců údajně užívaly nedovolené látky přímo během zimních olympijských her v Soči. V rozhovoru pro americký list New York Times to tvrdí bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov. Podle něj šlo o státem řízený program.

„Důkazy spočívají v seznamech, které měl dostat před olympiádou. A Grigorij Rodčenkov je navíc ochoten předložit elektronickou korespondenci s ministerstvem sportu,“ popisuje případ komentátor Libor Dvořák. Grigorij Rodčenkov v rozhovoru pro New York Times tvrdí, že měl připravovat směs a měl se také podílet na výměně vadných vzorků za vzorky bezchybné, které byly pořízeny několik měsíců před olympiádou.

„Tvrdí, že 15 sportovců, kteří v tomto programu figurovali, jsou medailisté,“ upozorňuje Libor Dvořák. Například ruský bobista Alexander Zubkov však označil výroky Grigorije Rodčenkova za pomluvu ruské olympijské reprezentace.

„Mám pocit, že ministr sportu Vitalij Mutko je velmi opatrný. Proti obvinění příkře ohradil, ale řekl také, že materiál z New York Times je příliš čerstvý a že bude třeba ho nejdřív přeložit a důkladně analyzovat i z právního hlediska,“ popisuje Libor Dvořák.

„Podobné dopingové aféry vidíme i jinde na světě, ale pokud šlo o ministerský program, nálada zůstává stejná jako v době Sovětského svazu. Zřejmě je to pro některé úředníky velký svod – vítězit za každou cen,“ soudí v závěru rozhovoru s moderátorem Jiřím Chumem.

autoři: jch , šše
Spustit audio