Růže a cizota. Muriel Barberyová má v češtině čtvrtou knihu

6. prosinec 2021

Rodačka z marocké Casablanky získala globální slávu románem S elegancí ježka (česky 2008), prózou spíš dostředivou, sledující dvě příběhové linie, jejichž hlavní aktérky, jedna postarší, druhá na prahu puberty, obývají stejný dům; s ohledem na dramata, která se přelévají jejich životy, jde trochu o „haunted house“.

A jisté prokletí si nese životem i Rose, hrdinka novely Růže sama, co právě vydal v překladu Evy Sládkové brněnský Host. Rose má sice domicil ve Francii, ale v novele putuje do Japonska: zemřel jí totiž otec – a ona si jede přečíst jeho závěť. Byl to ovšem polovičatý otec: o svou dceru nejevil za života žádný zájem a Roseina matka ho v té ignoranci podporovala. Není divu, že Rose přijíždí na místo plná nervozity a vzteku. Je arogantní, agresivní, nesnesitelná. Střet dvou odlišných kultur – neurotická Evropa versus zklidněné, reflektované Japonsko, otevřené permanentně novým úhlům čtení, fantazii, hře a rozvinuté květomluvě – nemohl být vykreslený v jasnějších barvách.

Muriel Barberyová: Růže sama, obálka

Tenhle text je nejdřív odstředivý: vymrští hlavní postavu do neznámých končin – a nechá ji dopadnout k nohám pověřeného průvodce. Následuje cesta, vývoj, proměna. Rose, která přijela na místo jako prázdná nádoba, začíná uprostřed japonské krajiny, dějin, kultury a společnosti nacházet pozvolna obsahy; poznává svého mrtvého otce, jeho přátele, a především sebe. Dřívější ztráty střídají přítomné nálezy. Pokud tohle měla být otcova omluva za dekády míjení, pak zřejmě nebyl tak špatný režisér. Podobně s názvem knihy, který odkazuje k verši Rainera Marii Rilka, rodáka z Prahy, jehož prvním jazykem byla ovšem němčina. Co tím Muriel Barberyová vzkazuje? Cizota není problém, problém je vlastní strach z cizoty.

autor: Radim Kopáč
Spustit audio

Související

  • Muriel Barberyová - S elegancí ježka

    Muriel Barberyová udělala něco podobného jako autor Sofiina světa Jostein Gaarder. Vytvořila čtivou knihu, která se dotýká umění, filozofie a estetiky. Miliony prod...

  • Muriel Barberyová: Pochoutka (recenze)

    Nakladatelství Host vydalo další knihu autorky úspěšného románu S elegancí ježka Muriel Barberyové. Recenzi prózy Pochoutka, kterou přeložil Petr Christov, připravi...