Rybáři budou moci za jistých okolností a v určitém ročním období plašit bobry a likvidovat jim hráze

31. květen 2022 07:29

Rybáři a další správci vodních toků a rybníků v Královéhradeckém kraji dostali částečnou možnost bojovat s bobry. Přesněji řečeno se škodami, které by tento chráněný vodní hlodavec mohl způsobit. 

Čtěte také

V našem kraji se bobři vyskytují jen na několika místech, třeba Chlumecké rybářství je registruje na dvou svých vodách, přesto jsou rybáři už teď ostražití.

„Takto se tam krásně bobřík prochází. Udělal tam už takové jezero, které má 0,3 hektaru. Sám si to tam poskládal,“ ukazuje hospodář krajského rybářského svazu Jan Pohl aspoň na mobilu video, které natočili sami rybáři na pstruhovém revíru na Tiché Orlici.

Čtěte také

Pro rybářské společnosti zabývající se chovem ryb je bobr už teď hrozbou - přestože se o přemnožení nedá mluvit, potvrzuje ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek. „Bohužel je a škody dělají. Minimálně zatím tím, že kácí stromy do vodotečí.

Bobr evropský je chráněný nejen zákony českými, ale i evropskou legislativou. Protože škody na vodních tocích, hrázích nebo mostech opravdu hrozí, vydal kraj Opatření obecné povahy, které umožňuje se škodám aspoň částečně bránit.

Čtěte také

To ale v žádném případě neznamená likvidaci bobrů, zdůrazňuje Helena Zapletalová, vedoucí oddělení ochrany přírody z krajského odboru životního prostředí. „Nemůže nastat to, že by se ti bobři odchytávali nebo i zraňovali či zabíjeli. Nic takového.

Laicky a jednoduše řečeno - na bobra nesmí rybáři ani sáhnout, ale mohou mu znepříjemnit život tak, že se rozhodne sám odejít. „V určitém přesně stanoveném období roku mohou ti správci infrastruktury odstraňovat pevné překážky, které prostě jsou v rozporu s optimálním obhospodařováním.

Čtěte také

Lepší než nic, ale jsme zvědaví, jak to bude vypadat v praxi, říkají rybáři. Třeba Ladislav Vacek má pochybnosti. „Když přijdeme na to, že máme probouranou hráz a že nám někde utíká voda, tak musíme 15 dní dopředu nahlásit na kraj, že budeme dělat opatření. A musíme počkat, jestli oni se na to přijdou podívat. A co nám sdělí, že je možné udělat a co nikoliv.

Rybářské společnosti by chtěly mít možnost bobry v případě, že působí škody, likvidovat a jejich stavby odstraňovat definitivně, k tomu je zatím ale ještě daleko.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související