Rybáři odkládají letní odlovy, ryby by je v horku nepřežily

16. srpen 2018 07:49

Někteří jihočeští rybáři odložili letní odlovy. Práci jim komplikují vedra, ale také nedostatek vody v rybnících a na sádkách. Při odlovech v horkém počasí hrozí rybám i úhyn.

Poslední otevřenou sádku mají v Čejeticích přímo pod hrází rybníka Trnov. „Nemůžeme si dovolit vypouštět víc vody z rybníka, protože přímo na rybníce Trnov chybí v současné době metr vody,“ říká Tomáš Zoubek, vedoucí rybářské výroby Krajského školního hospodářství.

Rybáři nemají ryby kde sádkovat. Krajské školní hospodářství letní odlovy proto odložilo. „Po odlovech by se ryba měla vysádkovat alespoň na dva dny, samozřejmě v těchto extrémních teplotách se nemůže sádkovat dlouho, protože voda se v nádržích ohřívá,“ vysvětluje ředitel Petr Stehlík.

Podle Tomáše Zoubka hrozí rybám v horkém počasí při odlovech i úhyn. „Ryba na síti vydrží pouze chviličku, jinak začne měnit svoji barvu, bělat, může dojít až k úhynu,“ popisuje.

Voda v rybnících je o šest stupňů teplejší než obvykle. Hrozí úhyny ryb

Rybář Lukáš Dědič měří pomocí sondy teplotu vody a množství kyslíku v rybníce Rabyň u Protivína

Dlouhotrvající horka ztěžují práci také rybářům. Kvůli vysokým teplotám je totiž ve vodě málo kyslíku, a tak v krajním případě hrozí, že ryby uhynou. Rybáři se tomu snaží předejít častými kontrolami vody a okysličováním.

Ve vedrech je problematická také přeprava ryb. „Teplota vody je pro ryby zásadní, nesmí překročit nějakých 28 stupňů,“ připomíná Tomáš Zoubek.

Nejenom protivínští a blatenští rybáři, ale i Rybářství Třeboň, největší český producent sladkovodních ryb, potvrdilo, že celková letošní produkce ryb bude kvůli nepříznivému počasí výrazně nižší než loni.

Spustit audio

Související