Rybáři ve východních Čechách začali s výlovy rybníků. Zjišťují, jaké dopady mělo letošní suché léto

12. říjen 2022 08:36

Sucho během letošního léta potrápilo ve východních Čechách mimo jiné i rybáře. Kvůli horkům a nedostatku srážek poklesly hladiny některých rybníků i o víc než jeden metr. Projevuje se to také teď na podzim během výlovů i navzdory tomu, že srážek bylo v posledních týdnech dost. Zjistil to náš reportér Josef Ženatý u jednoho z výlovů nedaleko Třebechovic pod Orebem.

Čtěte také

„Teď máme naháňku. Šli jsme z velké vody. To plašení nám trvá delší dobu,“ říká jeden z rybářů.

Stojíme na hrázi rybníka v Horních Ředicích s Adolfem Vondrkou, majitelem Rybničního hospodářství Lázně Bohdaneč, který vylezl přímo z vody. „Zatím jsme ještě pořád na začátku. Lovíme od konce září a první velký rybník máme za sebou. Tam jsme ulovili méně, než jsme očekávali.

„Na některých menších rybnících, co se týče násad, tak přírůstky byly, ale prostě chybí nám ty kusy. V létě bylo málo vody, tak je to zkrátka znát. A bude to znát i do budoucna, říká Adolf Vondrka.

Čtěte také

Tedy letní sucho, kdy hladiny některých rybníků byly pokleslé až o desítky centimetrů, se projevilo. „Určitě. Buď na přírůstcích nebo na kusových ztrátách. Protože ryby jsou potom náchylnější na predátory, ať už je to volavka nebo kormorán, či další druhy predátorů, kteří to mají potom jednodušší v rybníce, když je tam málo vody.

„Prostě to přežití ryb není tak zaručeno. Takové suché počasí chovu ryb v raných stadiích zkrátka nenahrává, doplňuje Adolf Vondrka.

To znamená, že letošní sucho se nemusí projevit jen na současných výlovech, ale i v příštích letech? „Je to tak. Jelikož chov kapra trvá tři až čtyři roky, tak opravdu co se týče plůdku a násad je to pro nás velmi důležitý mezistupeň chovu, abychom dochovali dospělou rybu. A to je každá rok těžší a těžší.

Čtěte také

Takže jaký je výhled rybářů na příští rok? „Musíme si přát, aby byla pokud možno zima s vydatnými srážkami. Je jedno, jestli by byly dešťové nebo sněhové. Ale hlavně aby zima nebyla suchá. Protože to je začátek našich velkých problémů, které teď máme, dodává Adolf Vondrka.

Rybník v Horních Ředicích má rozlohu kolem 35 hektarů. Rybáři předpokládají, že z něj vyloví mezi 12 až 15 tunami ryb. V minulých letech to ale bylo i kolem 20 tun.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související