Rytíř Toulovec, léčivá studánka, fextové. Vydejte se po stopách pověstí v Sebranicích

17. říjen 2021

Kde v Sebranicích stála tvrz Vavřince z Toulovce? A vedly z ní skutečně tajné chodby do okolních lesů? Nocoval opravdu na Karlově Karel IV.? Jak to bylo s léčivou studánkou nebo 16 sebranickými fexty a proč se v okolních lesích zjevuje bílá postava?

Sebranice jsou nevelká obec u Litomyšle s asi tisícovkou obyvatel. Přesto je přímo protkána tajemnými příběhy a vyprávěními, které se předávají z generace na generaci. Jejich častým námětem je například rytíř Vavřinec Toulovec, kdysi lapka. Ten údajně pocházel z Třemošné, což je dnešní jedna z místních částí Sebranic. O jeho osobě se vypráví možná i desítky legend. Řada z nich se ale nedá prokázat, včetně té o jeho původu. Skutečností je s největší pravděpodobností to, že v Sebranicích vlastnil tvrz, ve které možná vařil a skladoval pivo.

Toulovcova tvrz, kašna a smírčí kříž

Ten dům v Sebranicích dnes vypadá zcela obyčejně. Má ale prokazatelně základy v tvrzi ze 14. století, tedy v době života právě i Vavřince Toulovce. Patřily k němu obrovské sklepy, které jsou už ale přes půl století zasypány. Ví o nich například i současný majitel nemovitosti, zná je z vyprávění svého otce. V jeho rodině se pak také tradovaly příběhy o tajných chodbách, které vedou z podzemí jejich domu až daleko do kraje. Na rytíře Toulovce v Sebranicích dodnes pamatují. Pořádají tam Toulovcovy slavnosti a také po něm pojmenovali unikátní historické máchadlo jako Toulovcovu kašnu.

Toulovcova kašna je jedním ze zastavení na poznávací stezce Sebranicemi. Další najdeme například nedaleko bývalého hostince, kde údajně na svých cestách přespal i císař Karel IV. Místní část se na paměť této události jmenuje Karlov. Jen pár desítek metrů od něj je pak kamenný smírčí kříž a k tomuto místu se váže i další pověst. Ta je o zlém a krutém sedlákovi, jehož koně právě někde v těchto místech vyplašila podivná temná postava. Splašily se a sedlák pak zahynul pod povozem. Zlo bylo potrestáno a po podivném neznámém jako by se slehla zem.

Léčivá studánka a tajemné bytosti

Sebranice a jejich okolí jsou proslulé jako zásobárna velmi kvalitní vody. A ta, podle pověstí, může být také léčivá. Hovoří se například o studánce u dnešní kaple sv. Mikuláše v blízkosti sebranického koupaliště. Ta prý podle několika legend dokáže velmi blahodárně působit na oči, dokonce vyléčit slepotu. Na paměť vzácných uzdravení pak na místě zbudovali kříž a kapli zasvěcenou místnímu patronovi sv. Mikuláši. Od ní je možné se vypravit i do okolních půvabných lesů. Ale pozor! Ne o půlnoci, podle pověsti se tam totiž v tuto dobu pohybuje bílá postava, duch jednoho karbaníka.

Kaple sv. Mikuláše s pramenem údajně léčivé vody

Ještě děsivější jsou pak příběhy, které se váží k sebranickému kostelu a hřbitovu. Především ty o tajemných bytostech, tzv. fextech, jejichž tělo se po smrti nerozkládá. Na tamním hřbitově jich prý kdysi vykopali dokonce 16. Jednoho z nich umístili prý v sebranickém kostele, který pak údajně na chvíli ožil a vyděsil drzou selku.

Fextové prováděli své podivné kousky i za života a nedaleko Sebranic. Třeba v Lubné, kde byl prý fext myslivcem a ochránil obyvatele za třicetileté války proti dobyvačným Švédům. Podle pověsti prý kule, které po něm stříleli, chytal do ruky a házel je po vojácích zpátky.

Spustit audio

Související