S covidovým potvrzením do restaurace nebo za kulturou? Výborný nápad, mluvíme o něm už dlouho, říká epidemiolog Smejkal

21. duben 2021
Jak zvládnout pandemii

Jaká je momentálně epidemiologická situace v Česku? Je čas na mírný optimismus? A kdy se otevře i praktická výuka na středních a vysokých školách? Hostem Jana Pokorného je epidemiolog Petr Smejkal.

Slyšel jste o projektu Bezpečná provozovna, o kterém mluví Hospodářská komora? 

Slyšel a je dobře, že se Hospodářská komora posunula od vnímání home office jako placené dovolené až k takhle výbornému nápadu. Omlouvám se, že jsem si trochu dloubnul. Také o tom mluvíme už dlouho, říkáme tomu TNO: test, nemoc, očkování. To znamená, že by vám průkaz o tom, že jste testován, ideálně PCR testem, očkován nebo jste covid prodělal, umožnil otevřít nejen provozovny, ale i kulturní akce a všechno ostatní.

Pro majitele takovýchto pasů by se pak něco dalo dělat dřív než pro ostatní. Vnímám to pozitivně a jsem rád, že je Hospodářská komora motorem, který by to mohl udělat. Jde o IT technologii, která  funguje jinde a dala by se udělat i u nás.

Čtěte také

Ministr zdravotnictví chce do systému očkování pustit každý týden pět ročníků, postupně šedesátníky, pětapadesátníky a padesátníky plus. Myslíte, že jeho plán vyjde?

Myslím, že vyjde. Konečně se přesouváme od očkování v nemocnicích směrem k velkým centrům a praktikům. Záleží to na postoji k vakcínám a na tom, jak dopadne Johnson & Johnson. Myslím, že to bude jako s Astrou – že tam riziko bude, ale přínosy budou převažovat a bude se jím očkovat. Vypadá to, že na květen a červen bude vakcín hodně, takže bychom se mohli dostat k vysokým číslům.

Je možné jednotlivé vakcíny kombinovat? Kdy se otevře praktická výuka na školách? A skutečně už se situace začíná lepšit? Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Smejkalem. 

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.