S kytarou dokáže zázraky. Andrej Šeban kouzlil i v Ostravě

V Bratislavě se 23. června 1962 narodil budoucí vynikající muzikant Andrej Šeban. Během studií se potkal s ostravským Borisem Urbánkem, a díky tomuto muzikantskému kamarádství zanechal i výraznou ostravskou stopu.

Jeho hlavním nástrojem byla a je kytara, se kterou dokáže zázraky. Byl členem různých seskupení jazzových a jazzrockových, v roce 1996 se spojil v Blues Band s Petrem Lipou. V Ostravě vystupovali 19. září toho roku, mikrofony našeho rozhlasu byly u toho.

Kytarové tóny Andreje Šebana jsou při vší technické virtuozitě jakoby lehce nahozené a hladivé, konejšivé. Taková je i Pieseň starého roka, tu v ostravské jedničce nahrál na podzim 1991, za časů skupiny TUTU, jejíž jádro tvořili právě s ostravským kamarádem Borisem Urbánkem a jeho klávesami.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.