S Medou Mládkovou odešlo celé 20. století. Připomeňte si osudy jedné z nejvýznamnějších mecenášek umění

Bezmála 50 let prožila v emigraci, přesto si zachovala nebývale silný vztah ke své rodné zemi. Mecenáška Meda Mládková zemřela ve věku 102, potvrdil Radiožurnálu Jiří Pospíšil z TOP 09, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. Kdo byla Meda Mládková?

Meda Mládková se narodila jako Marie Sokolová v Zákupech u České Lípy. v rodině ředitele místního pivovaru. Poté, co za války zavřeli školy, nastoupila jako písařka u ředitele Škody v Hradci Králové. Po válce odjela studovat ekonomii do Švýcarska, kde získala doktorát ekonomických věd. Později studovala dějiny umění na L'École du Louvre ve Francii. 

Ještě jako studentka založila první československé exilové nakladatelství Editions Sokolova. Vydala mimo jiné básně Ivana Blatného, statě Ferdinanda Peroutky a knihu o Toyen s texty básníků Andrého Bretona, Jindřicha Heislera a Benjamina Péreta.

Čtěte také

Osudový muž

Tato práce ji přivedla k setkání s budoucím manželem Janem Mládkem, který jako mladý ekonom v Paříži přispíval na činnost nakladatelství. „Tolikrát jsem slyšela, že Jan Mládek má tu nejvyšší pozici v exilu a že je velký patriot. A on nám posílal dva dolary za knížku. Žádné peníze už jsem neměla, jedno vydání stálo tisíc dolarů,“ vzpomínala.

„Jednoho dne jsem tam šla a zazvonila v kanceláři. A řekla jsem: ‚Pane Mládku, já jsem česká studentka, jak je možné, že nám posíláte dva dolary za knížku, když víte, že je to hrozně těžké vydávat.‘ On se hrozně zarazil, byl bledý. A říkal: ‚Odpuste mi, to mi ušlo. Pojďte, dáme si drink.‘ Tak jsme si dali drink, pak jsme si dali další drink a večeři.“

S Janem Mládkem, který se po roce 1945 stal jedním z prvních guvernérů Mezinárodního měnového fondu, se v roce 1960 přestěhovala do Washingtonu a procestovala celý svět.

Poklad jménem Kupka

Po smrti svého manžela Jana Mládka se Meda Mládková v roce 1989 vrátila z emigrace do Československa a darovala Praze cennou sbírku obrazů v hodnotě přes 30 milionů dolarů, kterou spolu s manželem vybudovali. Pro kolekci našla místo na Kampě v někdejších Sovových mlýnech.

V celém souboru je zastoupena řada výrazných obrazů Františka Kupky.  „Přítel mého muže, velice vzdělaný francouzský antikvář, jednou přinesl obraz. Prohlásil o něm: ‚Není moc dobrý, ale jeho autor bude jednou velice slavný,‘“ popsala Meda Mládková v rozhovoru pro Radiožurnál v roce 2012, jak se poprvé seznámila s dílem významného českého malíře.

V roce 2012 mecenáška umění Meda Mládková převzala Řád za zásluhy, jedno z nejvyšších ocenění ve Francii. O 13 let dříve ji prezident Václav Havel udělil státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury. 

Meda Mládková vedle obrazu malíře Františka Kupky.
Spustit audio

Související