S novým léčivem paxlovid přichází velká naděje. Zatím ale nemáme podepsanou smlouvu s výrobcem

11. únor 2022

„S novým léčivem paxlovid přichází velká naděje. Lék se ukazuje jako účinný v omezování množení koronaviru v lidském těle. Mechanismus jeho působení je úplně jiný než u vakcín, takže je velká naděje, že vlastně lék bude fungovat proti všem variantám, které se šíří v populaci, a bude fungovat i proti těm, které by mohly vzniknout,“ říká virolog Pavel Plevka ze Středoevropského technologického institutu brněnského Masarykovy univerzity. 

Funguje na úplně jiném principu než všechna dosud používaná léčiva. Některá nebyla primárně na covid, jiná jsou postavena na protilátkách konkrétní varianty.

Paxlovid je ale inhibitorem hlavní proteázy viru. Zjednodušeně řečeno: V podstatě ho vůbec nezajímá imunitní reakce organismu a útočí přímo proti koronaviru SARS-CoV-2. Sice ho úplně nezničí, ale nedovolí mu, aby se dál množil a tím zatěžoval organismus, takže chrání před těžším průběhem.

Čtěte také

Také snižuje riziko úmrtí nebo těžkého průběhu covidu až o 89 procent. Hlavní klinické studie se zaměřila na rizikové pacienty. Šlo o víc než 2 tisíce lidí s chronickou nemocí, kteří dostali covid-19. Výsledek byl jednoznačný: Ve skupině, která dostala paxlovid nezemřel do měsíce od příznaků žádný z pacientů. Ze skupiny lidí s pacebem pak došlo k devíti úmrtím.

A co je podstatné, na rozdíl od molnupiraviru, léčba paxlovidem může začít prakticky kdykoli, nejen na začátku onemocnění, jak potvrzuje Pavel Plevka: „Výsledky klinických studií ukazují, že látka působí účinně i když se začne podávat pacientům, kteří už začnou mít vážnější symptomy, to znamená, že potřebují kyslík.“

Paxlovid je zatím určený jen pro dospělé, přičemž v jedné dávce jsou dvě různé tablety, které ale dohromady zabraňují množení viru.

Evropská agentura vydala souhlas

Evropská agentura pro léčivé přípravky už paxlovidu dala zelenou. Kdy bude i u nás ale nelze říct. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že stále ještě probíhají jednání ohledně jeho nákupu, takže nelze sdělovat podrobnosti.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zhruba před měsícem tvrdil, že Česko nakoupí 50 tisíc dávek s tím, že čtvrtina by měla přijít nejpozději do konce března.

Podle neformálního příslibu se tak má stát do 30 dnů od podpisu smlouvy s americkou firmou Pfizer, k tomu ale podle dostupných informací zatím nedošlo.

Čtěte také

Problémem prý není ani poměrně vysoká záloha, která by měla být podle neoficiálních informací snad až miliarda korun. Spíš jde o to, že když před 14 dny Evropská agentura pro léčivé přípravky paxlovid schválila, snaží i další státy s firmou dohodnout.

Paxlovid by měl být na lékařský předpis – nejen proto, že je to drahý lék, ale především je to nové léčivo na novou nemoc, takže užívání pro rizikové pacienty musí vyhodnotit ošetřující lékař. A stejně jako molnupiravir bude zřejmě i paxlovid možné získat jen v nemocniční lékárně na papírový recept.

Protože ani v tomto případě nebude mít zpočátku stanovenou cenu a úhradu pro ambulantní podání, ale jen pro výkon klinického vyšetření. Podle ministerstva bude distribuci paxlovidu zastřešovat Fakultní nemocnice Brno, která už teď nastavuje cesty, jak lék co nejrychleji předat do ostatních nemocnic.

Celý Koronafokus Evy Kézrové najdete v audiozáznamu. Novinky přinášíme od pondělí do pátku po 9.15 hodině.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.