S očkováním proti covidu-19 pomůže „virtuální sestra“. Software ulehčí českým lékařům od papírování

10. březen 2021

Praktičtí lékaři mají hodně práce s očkováním proti covidu-19 ještě dříve, než se jim samotná vakcína dostane do ruky. Mezi svými pacienty potřebují oslovit ty věkové skupiny, pro které je očkování určeno, a zapsat do rezervačního systému údaje lidí, kteří mají zájem. Podle lékaře Ondřeje Sobotky jde o stovky lidí a hodiny práce. Tým českých lékařů a vývojářů však vyvinul systém, který většinu této práce odvede automaticky, a to „virtuální sestru“ Emmy.

Reportáž o fungování nového systému, který má pomoci lékařům s přípravou na očkování proti covidu-19, si poslechněte v audiozáznamu. Připravil ji Martin Srb.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.