S otužováním začněte doma. Až vydržíte minutu pod studenou sprchou, můžete do rybníka, radí kouč

3. leden 2023

Celostní kouč Vít Schlessinger se věnuje vrcholovým sportovcům i laikům a učí je, jak se soustředit na výkon, aby byl co nejlepší. V kurzech chladové terapie radí také lidem, kteří se chtějí začít otužovat. A protože to může být novoroční předsevzetí mnoha lidí, zeptali jsme se ho v magazínu Zdravíčko, jak na to.

„Při práci s chladem je důležité začít krok za krokem. I lidé, kteří se nikdy neotužovali, zvládnou skočit do kádě s ledem, ale je to zbytečný stres pro tělo, je to přehnané. Jako kdybyste nechali člověka, který nesportuje, najednou uběhnout dvacet kilometrů, to je k ničemu,“ říká.

Podle trenéra je potřeba postupně poznávat své tělo. „Ideální je začít doma, klidně po teplé sprše, teplé koupeli si dát na dvacet vteřin vlažnou sprchu. Za pár dnů, až už to bude jenom lehce nekomfortní, si dát na dvacet vteřin ještě studenější sprchu, až postupně dojdu k nejstudenější. A pak prodlužuji dobu ideálně do minuty,“ líčí.

Do přírody doporučuje vyrazit zhruba po měsíci. „Minimum je ten měsíc, kdy jsem schopen vydržet minutu pod nejstudenější sprchou. Pak můžeme zkusit nějaký rybník. Ideální je přírodní rybník, tam je to fantastické, je tam opravdu jiná energie. A abychom si to neznechutili, je dobré začít s plaváním třeba v srpnu, v září a pokračovat v říjnu, listopadu a tak dále, prostě si přirozeně chodit zaplavat,“ radí Vít Schlessinger.

Čtěte také

To, jak dlouhou dobu je vhodné v chladné vodě a na chladném vzduchu strávit, musí podle něj každý poznat sám. „Poslouchat svoje tělo. Já se otužuji deset let, vydržím plavat pod ledem, chodím třeba i v minus dvaceti stupních v krátkém rukávu, ale jsou dny, kdy jsem unavený, kdy toho mám emočně třeba víc a jsem trošku vyčerpaný, tak si vezmu péřovku, protože vím, že jinak by to bylo špatné, že bych mohl být nemocný,“ popisuje.

Vít Schlessinger upozorňuje, že každé otužování, vodou i vzduchem, musí být vědomé. „Třeba si řeknu, že po cestě do práce půjdu deset minut jen v tričku s krátkým rukávem. Musí to být vědomé. Kdybych šel jen tak bez bundy, do toho měl deset telefonátů, byl ve stresu a bylo to vlastně nevědomé, tak hrozí nemoc,“ vysvětluje.

Celý magazín Zdravíčko o otužování a o tom, co může přinést našemu tělu i mysli, si poslechněte online.

Spustit audio

Související