S panem hrabětem jsme vypili nejedno pivo, říká Jaroslav Svěcený o chataření v Českém Šternberku

18. červen 2021

Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený je díky svému umění známý po celém světě. A na řadu míst rád vzpomíná. Nejraději to ale má v Českém Šternberku u řeky Sázavy, kam mnoho let jezdil na chatu. Prožil tam idylické dětství plné klukovských her, naučil se tam chytat ryby. A kvůli jeho hře na housle bylo potřeba chatu trochu přestavět.

Chatu v Českém Šternberku postavil Jaroslavův tatínek. „Prožil jsem tam nádherné dětství, protože tehdy jsme si ještě hráli jako normální děti. Hráli jsme si na Indiány, měli jsme v korunách stromů postavené Sokolí hnízdo a měli jsme absolutní zážitek z lesů, z louky, chodili jsme na houby, chodili jsme se koupat, vyndávali jsme říční škeble, pak jsme je tam zase vraceli. Zažil jsem zkrátka ryzí dětství,“ vzpomíná muzikant.

Už tehdy ale pilně cvičil na housle. A to i o prázdninách na chatě. Jenomže stavení bylo zezačátku hodně malé. „Když jsem se postavil s houslemi doprostřed pokoje, tak jsem smyčcem šťouchal do stropu. Takže bylo potřeba tu chatu trochu přestavět a zvětšit,“ směje se Jaroslav Svěcený.

Jaroslav Svěcený a Pavel Vítek

Na chatu jezdil pak i jako dospělý. „My tu chatu měli asi dva kilometry pod hradem Českým Šternberkem, který mám moc rád, protože je to krásné místo. A s panem hrabětem, který dnes už bohužel není mezi námi, jsme v tamním hostinci vypili nejedno pivo. Čas tam plynul úplně jinak,“ dodává houslista.

Kraj kolem řeky Sázavy je dodnes jeho zamilovaným. „Hlavně mě tam baví příroda, protože jsou tam krásné lesy. Ty opravdu stojí za to prochodit. A roste tam i spousta hub.“ A kdo by se chtěl vydat podél Sázavy, po proudu řeky, může dojít přes Poříčko až do Ratají nad Sázavou, kde je zase spousta pamětihodností. A milovníci kol mohou využít místní cyklostezky. Zejména podél vody se prý krásně jede.

A je Jaroslav Svěcený vodák, když prožil tolik času u Sázavy? „Já nejsem vodák, já jsem pramičák. Měl jsem vždycky pramici, protože jsem byl rybář. Pokaždé jsem zaparkoval někde u křoví, protože v té lokalitě je řeka neregulovaná, a tak tam roste spousta zeleně, stromů a keřů. A právě tohle je pro mě velice romantické,“ přiznává umělec. „Já miluju břehy řeky Sázavy, mám je proježděny i prochozený, je to moje druhá láska.“

Na jakých zajímavých a neobvyklých místech hrál, kde všude chystá svoje houslové umění předvést v nadcházející sezóně a jakým netradičním albem si udělal radost ke svým kulatinám, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio