S Radiožurnálem jste poodhalili stinnou stránku Evropy

Extremismus – problém, se kterým se potýká stále více evropských zemí. Jak se projevují neonacisté v Německu nebo v Řecku? A proč v některých zemích získávají podporu pravicoví radikálové? I na tyto otázky jsme hledali odpověď ve vysílání Radiožurnálu!

Obyvatelé Evropy stále častěji mluví o islámském extremismu a ve Francii i skandinávských zemích se dostávají ke slovu pravicoví radikálové.

Redaktoři a zahraniční zpravodajové Radiožurnálu proto přichystali seriál, který jste mohli slyšet od 15. do 19. dubna. V něm se postupně podívali do pěti evropských zemí, aby zmapovali vliv radikálů na tamní společnost.

V pondělním příspěvku Pavla Poláka jsme se přenesli do Řecka. Stále více místních totiž podporuje krajně pravicovou stranu Zlatý úsvit. V řeckém parlamentu dnes sedí 18 zástupců této strany. Její stoupenci napadají imigranty z Afriky, Asie, ale i Evropy. Jak se na celý problém dívají běžní Řekové?

Ve spojení se Švédskem by si jen málokdo vybavil ozbrojené útoky proti imigrantům. Robert Mikoláš se v úterý vydal do čtvrti Rosengård v Malmö, která je známá vysokou mírou kriminality. Nejen o islámském extremismu mluvil s místními policisty a také s kontroverzním umělcem Larsem Vilksem.

Vražda deseti lidí převážně tureckého původu nebo bombové útoky – i tak se projevuje extremismus v Německu. Do popředí se dostávají také ženy. Jakou roli hrají na neonacistické scéně? Nad tím se zamyslela zahraniční zpravodajka Klára Stejskalová ve středečním příspěvku.

Francouzská Národní fronta je jednou z nejpopulárnějších krajně pravicových stran v Evropě. Mnozí Francouzi už přestali považovat tuto stranu za extremistickou a dokonce by ji byli schopni podpořit v komunálních volbách. Ve čtvrtek jsme se s Janem Šmídem vydali právě do Francie.

Zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském deníku Jyllands-Posten vyvolalo bouři protestů. Novináři mluví o svobodě slova, vyznavači Alláha naopak o urážkách islámu. Do Dánska se v rámci posledního dílu seriálu o extremismu vydal v pátek Robert Mikoláš.

Tématu extremismu se věnoval také Český rozhlas Plus, a to v pořadech Zaostřeno a Den podle...

Vysílání ČRo Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: mir , šše
Spustit audio