S veterány jezdí v naší rodině několik generací, říká Antonín Novák mladší z Kutné Hory

11. listopad 2021

Celkem 6 veteránů má rodinný klan Nováků z Kutné Hory. Pravidelně se zúčastňují veteránských závodů, především Veteran Rallye Kutná Hora. Například jízdu pravidelnosti tak absolvují hned 3 posádky Nováků. Historické krasavce řídí Antonín Novák starší, Antonín Novák mladší a Jana Nováková.

Několik generací Nováků z Kutné Hory jezdí s veterány

Prvním veteránem v rodě Nováků z Kutné Hory byla Škoda 422 z roku 1931. „Toto auto koupil v roce 1931 pradědeček mé manželky. Tenkrát jako rodinný vůz. Zajímavostí je, že se nikdy neprodal. Od té doby, co vyjel ze Škodovky, je u nás v rodině,“ popisuje Antonín Novák mladší, který právě s tímto veteránem dnes jezdí závody. Dvakrát vyhrál Veteran Rallye Kutná Hora.

Auto několik let kompletně renovoval, rozebral ho do posledního šroubku. „Já se do těchto věcí moc nemíchám, protože tomu nerozumím. Ale s údržbou pomůžu alespoň tak, že ho vyluxuji, vyčistím, umyji a naleštím," směje se Jana Nováková.

Několik generací Nováků z Kutné Hory jezdí s veterány

Na palubě jejího vozu z Anglie Triumph Dolomite-Saloon z roku 1936 nikdy nechybí fenka Connie. Novákovi o ní říkají, že je „auto-pes".

Třetím „závodním" vozem je Tatra 57A z roku 1936. Tu koupil Antonín Novák starší v roce 1968 a od té doby s ní jezdí. „Dorůstají taky vnučky. Jedna už má řidičák, tak už se moc těším, až řízení veteránů převezme,“ doplňuje Antonín Novák starší.

Spustit audio