Šachy zažívají boom. Může za to Carlsen, pandemie i televizní seriál

3. prosinec 2021
Tribuna

Mnozí stále pochybují, zda jsou šachy vůbec sport. Přesto mají své vlastní mistrovství světa, žebříček i výrazné prize money. Jak mění digitální prostředí jednu z nejtradičnějších her a proč nepatří do světové elity ženy?

Pět zápasů, pět remíz. Bitva o post nejlepšího šachového hráče současnosti mezi obhájcem Magnusem Carlsenem a jeho vyzyvatelem Janem Něpomňaščijem v Dubaji zatím přináší velice napínavou podívanou, zároveň ale hrozí, že staronový mistr světa bude znám až po několikatýdenní bitvě.

„Jenže Turnaj kandidátů, ze kterého vzešel vítězně právě Něpomňaščij, trval dokonce více než rok,“ připomíná Vojta Jírovec vliv koronavirové pandemie na svět fyzického šachu. Zato soupeření na digitální šachovnici zažívá neuvěřitelný boom. Jen hráčů registrovaných na světových šachových serverech přibývá geometrickou řadou. Ostatně k tomu přispívají i samotní elitní šachisté. Carlsen je dokonce i obchodně zaangažován v prodeji mobilních aplikací nebo pořádání online turnajů s odměnami ve výši jednoho milionu dolarů.

K možná největšímu nárůstu popularity hráčů i sportu vůbec v posledních dvou letech přispěl ale i výraznou měrou seriál Dámský gambit. Fiktivní příběh talentované šachistky z loňského podzimu se výrazně odrazil i na masivním nárůstu zájmu o fyzické šachovnice. A během jeho vysílání zažil například server CHESS.com během jednoho týdne téměř půl milionu nově registrovaných hráčů.

Paradoxní na zvýšeném zájmu je fakt, že právě šachistky nepatří do světové elity. V žebříčku sta nejlepších hráčů figuruje pouze jediná žena, jenže Chou I-fan se raději před několika roky zaměřila spíš na akademickou kariéru. I z toho důvodu vyhlásila světová šachová federace FIDE rok 2022 za rok ženského šachu a finančně podpoří účast žen na elitních turnajích. „Devadesát pět procent současných šachistů s touto genderovou dotací dalo souhlas, tak uvidíme, co to nakonec přinese,“ dodává k celé iniciativě Vojta Ondráček. 

Jak velký rozdíl je mezi fyzickým střetem šachových soupeřů a zápolení přes internet? Co změnila dvacet pět let stará historická prohra šachového velmistra s počítačem? A co můžeme čekat od nové generace šachistů, kteří vyrůstají v online prostředí? Poslechněte si novou Tribunu o světě černobílého zápasu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.