Salafisté po 11. září nemají výrazný vliv na dění v Bosně, říká zahraniční redaktorka Fajtová

4. duben 2022

V převážně muslimské Bosně a Hercegovině žijí vedle sebe také katolíci a pravoslavní křesťané. O svém pobytu v multináboženském Sarajevu a především o vlivu Saúdské Arábie a rozšiřování salafismu mluvila v Hergot!u redaktorka Českého rozhlasu Plus Magdalena Fajtová.

Saúdská Arábie získala v Bosně a Hercegovině vliv hlavně v 90. letech během rozpadu Jugoslávie. Kromě zbraní putovali do země také saúdští mudžáhedíni. Mnoho z nich po válce zůstalo a místním vysvětlovalo, že „konflikt se mohl odehrávat proto, že muslimové v Bosně nebyli ortodoxními muslimy jako salafisté“. Vedení Saúdské Arábie dále upevňovalo vliv podporou výstavby a opravování mešit.

Magdaléna Fajtová

V návaznosti na teroristické útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku během 11. září 2001 se i bosenská vláda snažila vliv Saúdské Arábie omezit. „Od té doby jsou salafisté v Bosně spíše menší skupinou a nemají výrazný vliv na to, co se děje v zemi,“ komentuje současnou situaci Fajtová. Určitý „monopol“ na výklad islámu má v zemi spíše Islámské společenství, což je orgán, který dohlíží na mešity a kontroluje, aby se výklad a učení islámu neodchylovalo od jím stanovené normy.

Jakými způsoby se dnes salafismus v Bosně rozšiřuje? Používají salafisté sociální sítě? A jaká témata řeší? Poslechněte si nový Hergot!

Salafisté v Bosně
autor: Fatima Rahimi
Spustit audio