Sám sobě spolujezdcem. Japonská senzace Drive My Car je autoškolou pro ty, co bloudí

25. březen 2022

„Prase Pigcasso maluje obrazy, poslední vytvořilo ze solidarity s Ukrajinou,“ hlásí Čelisti aktuality ze života umělce, který si je kdysi podmanil už famózním portrétem prince Harryho. „Nové dílo pojalo jako znak protestu. Majitelka říká, že namalovalo nešťastný červený obličej symbolizující hrůzy války, zkázu a hlavně barvu Ruska,“ odhaluje detaily Vítek. „Fantastický, chytrý, pronikavý!“ rozplývá se Aleš, který je po zhlédnutí japonské senzace Drive My Car jako vyměněný.

Nejnovější snímek Rjúsukeho Hamagučiho právě dorazil do našich kin a navzdory názvu potěší i nemotoristy a především všechny citlivé duše. „Krásnej příběh o tom, že řidičák vlastně nepotřebujete. Potřebujete někoho, kdo vaše auto umí hezky řídit a s kým se cejtíte dobře,“ poodhaluje Vítek, že tahle tříhodinovka je ve skutečnosti hlavně o nás.

Z filmu Drive My Car

„Naznačuje, že potřebujete něco, co my v Čelistech neumíme – přijmout svou životní roli,“ říká pokorně Aleš. „Roli spolujezdce,“ doplňuje Vítek. „Někdy jste prostě jen spolujezdec vlastního života a nemůžete s tím nic dělat, jenom se s tím smířit.“

„Je to jemný, zdrženlivý, zároveň v každým momentě přesný. Jeden z mála filmů, kde je zajímavá jak cesta, tak i cíl… Ceny z Cannes a oscarový nominace si zaslouží,“ uzavírá nekompromisně Aleš. Jestli mu dá americká Akademie filmového umění zapravdu, se dozvíme za pár dní. Už teď je ale z neobvyklého chování, které vykazují všichni ve studiu, jisté, že Drive My Car dokáže hnout i s pořádnými lidskými balvany.

Propadávají proslulými děrovanými stoličkami, které si v japonském hitu zahrály, emoce nebo varlata? V jaké poloze se dá nečekaně zemřít? Jak se Tomáši Stejskalovi pozdávají větrem bičované košilky v české novince Poslední závod? Ve kterém filmu se hodně bruslí, ale přesto za moc nestojí? A který počin zase chutná jako hořké žaludeční kapky? Červená se Vítek, když přijde řeč na vypouštění plynů nebo je s nimi verbálně i fyzicky srovnaný? Jak u Aleše spolehlivě detekovat návaly dominance? Podobá se Tonda aktuálně víc Bradu Pittovi nebo Angelině Jolie? Kdo z nich nejvíc chrochtá? A jsou Čelisti jako brněnská továrna, která nikdy nic nevyráběla? Dozvíte se jedině v záznamu vysílání!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.