Šampion NBA neodehraje zápasy, protože odmítá očkování. Jak boj s covidem ovlivňuje sport

22. říjen 2021
Tribuna

Americká NBA hned při svém startu přišla o jednu z největších hvězd, protože se odmítá očkovat proti koronaviru. Hokejista NHL nesmí kvůli falešným dokladům o vakcinaci odehrát čtvrtinu základní části. Proč nepovinné očkování v amerických soutěžích není úplně nepovinné a jak jsme na tom v Evropě?

Titul šampiona NBA, zlatá olympijská medaile nebo sedm účastí v All-Star Game, přesto je jedna věc, kterou Kyrie Irving nemá a zásadně mu chybí. Je to očkování proti covidu-19, které dlouhodobě odmítá a bez něhož nesmí rozehrávač Brooklyn Nets hrát domácí zápasy v New Yorku. I když nějakou chvíli jeho klub koketoval s myšlenkou, že by ho nechal hrát pouze venkovní zápasy, nakonec byl dočasně vyřazen z kádru.

„NBA teprve začíná, ale jedním z hlavních problémů je, že Brooklyn byl pasován na jednoho z největších favoritů na titul, a teď přichází o svého hvězdného hráče. A to v situaci, kde je vás pět na palubovce, tak je to opravdu obrovský zářez a bude ohromně zajímavé sledovat, kam až se to může vyvinout,“ vysvětluje Vojta Ondráček.

Kyrie Irving

Jednou ze stěžejních záležitostí je i platová otázka. Irvingova roční gáže činí 35 milionů dolarů, přičemž podle stanice ESPN není klub povinen zaplatit zhruba patnáct milionů za 43 zápasů hraných v New Yorku, zbytek mzdy ale proplatit musí.

I když vakcinace proti covidu není v NBA ani v dalších amerických soutěžích povinná, přísně nastavená pravidla výrazně ztěžují neočkovaným hráčům jejich fungování v klubu. Čeká je neustálé nošení respirátoru, každodenní testování, odluka od týmu mimo zápasy a tréninky, což například v hokejové NHL přineslo téměř absolutní proočkovanost. Podle komisaře soutěže Garyho Bettmana nejsou aktuálně očkováni pouze čtyři hráči z celé soutěže.

Povinné očkování ale platí pro zaměstnance amerického státu Washington, což poznal trenér místního univerzitního týmu Nick Rolovich, který byl kvůli odmítání vakcíny i se svými čtyřmi asistenty vyhozen. Nakolik je podobný přístup v amerických soutěžích diskriminační a jaký je přístup v evropském sportu, si poslechněte v novém dílu Tribuny.

Bude odmítání vakcíny stát hvězdného Kyrie Irvinga kariéru a jeho tým šanci na titul? Jak dosáhla NHL téměř stoprocentní proočkovanosti všech v soutěži? A jaký přístup zastávají kluby v českém fotbale? Poslechněte si celou Tribunu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.