Šance kandidátů, kteří jsou za favorizovanou trojicí, už jsou spíše jen teoretické, myslí si sociolog Mazák

6. leden 2023

Do začátku třetích prezidentských voleb zbývá poslední týden, volební místnosti budou otevřené příští pátek a sobotu. Z devíti kandidátů, mezi kterými budou moci voliči vybírat, průzkumy favorizují trojici Danuše Nerudová, Andrej Babiš a Petr Pavel. „Agentury ukazují tím stejným směrem. Kandidátům se podařilo etablovat se velmi podobnou silou a do prvního kola vstupují s podobnými preferencemi,” okomentoval sociolog Jaromír Mazák.

Hosté:
Jaromír Mazák, sociolog
Karel Komínek, zakladatel Institutu politického marketingu
Eva Mikulka Šelepová, redaktorka Českého rozhlasu
Magda Vášáryová, bývalá politička a diplomatka

Poslední průzkumy preferencí několika agentur se nyní téměř shodují a potvrzují jejich vedení. „Andrej Babiš má podporu dlouhodobě danou především od voličů ANO. Petr Pavel se etabloval už před delší dobou a Danuše Nerudová teprve v posledních dvou měsících ukázala dramatický nástup a stala se součástí vedoucí trojice,” shrnuje jejich preference sociolog Jaromír Mazák.

Čtěte také

Podle něj by se tak neměla opakovat situace z prvních voleb, kdy se do druhého kola dostal Karel Schwarzenberg, kterému průzkumy přisuzovaly pouhých deset procent. „Vedoucí kandidáty máme tři, a navíc rozdíly vedoucí trojice a těch ostatních kandidátů jsou teď výrazně vyšší, než byly před 10 lety,” rozebírá.

„Šance kandidátů, kteří jsou za touto trojicí je teď už spíše teoretická a myslím si, že můžeme s velmi vysokou pravděpodobností očekávat, že prezidentem se stane jeden z těchto tří kandidátů,” dodává Mazák.

Babiš debaty nepotřebuje, pro Nerudovou a Pavla jsou zkouškou

Pro Petra Pavla a Danuši Nerudou budou nicméně podle Mazáka debaty náročnou zkouškou. „Bude to pro ně velký test politické obratnosti a toho, jak dokáží přesvědčit své voliče o autentičnosti v prostředí, které mohou relativně málo kontrolovat,” myslí si Mazák.

Z nerozhodnutých přijde k volbám nejspíš jen menší část.
Jaromír Mazák

Andrej Babiš téměř na poslední chvíli odmítl účast ve většině televizních debat, přítomný by tak měl být pouze na debatě TV Nova. „Má největší voličské jádro, což je výhoda do prvního kola. V debatách, kdyby se mu nějak zásadně nepovedly, má teoreticky více co ztratit než získat,” rozebírá Mazák jeho možnou motivaci. „Je to od něj strategický krok.”

Preference Babišova voličského jádra by navíc neměl zásadně ovlivnit ani rozsudek v kauze Čapí hnízdo, který v pondělí vynese soud. „Jeho voliči ví o kauze Čapího hnízda a z nějakého důvodu jim nevadí a nebrání v tom, aby volili buď ANO, nebo teď v prezidentské volbě právě osobu Andreje Babiše,” popisuje Mazák.

Nerozhodnutých je mnoho

Přes Babišovu nejsilnější voličskou základnu jsou pro něj kauzy velkou zátěží. „Velké části společnosti to spíš vadí a považují Andreje Babiše za obtížně volitelného kandidáta,” rozebírá Mazák. „Má sice největší jádro, ale zároveň má nejmenší volební potenciál.”

Čtěte také

Pro konkrétního kandidáta tak není zatím rozhodnuto velké množství voličů, podle průzkumů jich je momentálně asi třetina. „Z těch asi přijde k volbám jenom menší část, ale samozřejmě do toho promluvit mohou. Potom jsou voliči, kteří se rozmýšlejí typicky mezi Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem,” doplňuje Mazák.

Pro tyto dva kandidáty tedy bude zásadnější první kolo, budou v něm potřebovat co největší podporu. „Pokud postoupí do druhého kola, tak se z nich náhle stanou favoriti. Pro Andreje Babiše je první kolo jednodušší boj, velký souboj ho potom čeká případně v tom druhém kole,“ uzavírá Mazák.

V celém pořadu Téma dne se také dozvíte, jak jednotliví kandidáti hodnotí působení končícího prezidenta Miloše Zemana nebo do jaké míry je možné letošní volby vnímat jako souboj s Andrejem Babišem či proč je volba české hlavy státu důležitá i na Slovensku. Pořadem provází Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.